Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.07.2019.

Svečanost povodom završetka školovanja polaznika 8. klase VSBO i oficira 62. klase GŠU



- Vojska Srbije danas je jača za ono što ne može da obezbedi nijedan plan popune, nijedan budžet. Jača za čestite, hrabre, dostojanstvene ljude, koji su rešeni da svoje živote ugrade u temelje slobode svog naroda. Jači smo danas za još jednu generaciju oficira koji će umeti da stanu ispred stroja i koji će u strašnom, najstrašnijem času umeti da zaštite svoju zemlju, svoj narod – rekao je izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin na današnjoj svečanosti povodom završetka školovanja polaznika 8. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i polaznika 62. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, održanoj danas u Domu Narodne skupštine.

Ministar Vulin je, u ime predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, čestitao svim polaznicima na uspešno završenom usavršavanju i poručio da je ponosan što Srbiji i svetu možemo predstaviti još jednu generaciju časnih oficira i civila u sistemu odbrane, koji iznad svega vole i cene slobodu i koji će sa punim pravom moći da nastave tradiciju onih koji su koračali pre njih.

Prema rečima ministra Vulina, danas, dok čitav svet upadljivo i zaglušujuće glasno ćuti na najavu stvaranja velike Albanije i kidanja Balkana, ne shvatajući kakvo se zlo priprema i prosipa po glavama svih naroda Balkana, ne samo srpskog, srpski narod nema u šta drugo da se pouzda i osloni, osim na političko jedinstvo svih Srba i na svoju vojsku – jer su oni jedina garancija da ćemo pretrajati i pred zlom velike Albanije ostati uspravni, jedni sa drugima.

- Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije rekao je da se nikada više neće ponoviti ni Jasenovac, ni Jadovno, ni martovski pogrom ni strašni zločin „Oluja“. To je rekao u ime svih pripadnika Vojske Srbije, u ime svih Srba, gde god oni žive. To je bila i jeste poruka i prijateljima i neprijateljima, a svako neka je tumači kako hoće i neka stane u red kako misli da treba i gde mu je mesto. Prijateljima se radujemo i sami ih biramo. Neprijatelji nas nekako uvek izaberu sami, bez naše volje, uzroka, krivice. U ratovima koje nismo tražili, koje nismo izazvali, od ratova na prostoru bivše Jugoslavije pa sve do NATO agresije, u ratovima gde nema nikakve krivice u srpskom narodu i njegovoj državi, narod je bio uz svoju vojsku i vojska je bila uz svoj narod, kako onda tako i danas, pouzdani u sebe, u svoje političko jedinstvo, pouzdani u svoju vojsku, sigurnu i sposobnu da će zaštititi sve Srbe, bez obzira gde oni žive – poručio je ministar Vulin.

Bilo je trenutaka u srpskoj istoriji, koja je sama po sebi uporna borba za slobodu, da srpski narod nije imao zaštitu države, jer nije postojala, ali je, kako podseća ministar Vulin, narod uvek imao zaštitu svoje vojske i da je teško napraviti jasnu razliku između naroda i vojske.

- Srpski narod je uvek stajao uz svoju vojsku, jer je znao da kada ostane bez zaštite države, bez zaštite zakona, bez zaštite međunarodnog prava – koje je ubijeno 1999. godine, ostaje njegova vojska, ostaje vojska uz koju se zbije, koja će da brine o njemu. Tamo gde je srpska vojska tu je i red, pravda i zakon. Tamo gde je srpska vojska nema nepravde, kukavičluka, zločina. Kroz našu istoriju, srpski narod je bio uz svoju vojsku, siguran i pouzdan samo u nju. Svi drugi mogu da izdaju, mogu da odu. Svi veliki prijatelji mogu da prestanu to da budu. Samo je vojska zauvek tu. Dok postoji narod, postoji i vojska. Baš zato što niko nikada nije uspeo da napravi jasnu razliku između naroda i vojske, zato su i vojska i narod bili pobednički, a žeđ za slobodom neutaživa. Srpski narod nije žedan ratova. On je beskrajno žedan slobode. Srpski narod je za mir spreman da uradi skoro sve, ali za slobodu spreman je da učini baš sve. Kako tada tako i danas – poručio je ministar Vulin i još jednom, u ime predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije zahvalio svima koji su svoje živote posvetili misiji odbrane zemlje, kao i njihovim porodicama na podršci i razumevanju koju im svakodnevno pružaju.

U znak završetka školovanja, ministar Vulin uručio je oficirske sablje trojici prvorangiranih oficira u 62. klasi GŠU, kao i replike srednjovekovnog srpskog mača polaznicima 8. klase VSBO, dok je ostalim oficirima 62. klase GŠU sablje uručio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Generalštabno usavršavanje završilo je 28 oficira iz zemlje i inostranstva: 24 iz organizacijskih celina Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, jedan iz Ministarstva odbrane SR Nigerije i  trojica oficira iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Najuspešniji u klasi bili su potpukovnik Vladimir Ušljebrka sa prosekom 9,80, drugi u rangu bio je potpukovnik Sreten Kovačević sa prosekom 9,40 i trećerangirani potpukovnik Veroljub Veličković sa ostvarenim prosekom takođe 9,40.

Prvi u rangu, potpukovnik Vladimir Ušljebrka, obrativši se u ime polaznika i istakao da su polaznici tokom školovanja formirali odličan kolektiv, da su planirani nastavni sadržaji uspešno savladani te da su svi u potpunosti pripremljeni za obavljanje odgovornih dužnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

- Na nove dužnosti odlazimo bogatiji znanjem i iskustvom, svesni obaveza koje nas očekuju, spremni da prihvatimo svoj deo odgovornosti i da sveukupnim radom i zalaganjem unapredimo operativne sposobnosti Vojske Srbije i stanje sistema odbrane u celini – istakao je Ušljebrka i zahvalio svima koji su polaznicima tokom usavršavanja pružili neophodnu podršku.

Visoke studije bezbednosti i odbrane završilo je devet polaznika, pet iz organa državne uprave i službi Vlade Republike Srbije, tri oficira iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije  i jedan oficir iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, jedan od polaznika 8. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, kaže da mu je bila neizmerna čast što je pohađao te studije.

- Imao sam priliku da ove godine budem polaznik osme klase, da steknem znanje i veštine i upoznam kako strategijsko-planski, tako i odbrambeni i upravljački sistem u sistemu odbrane. Neću biti pretenciozan ako budem rekao da državi Srbiji na ponos, a i našem Univerzitetu odbrane, treba da služi postojanje ovakvog obrazovnog modula, nečega što ne postoji ni u jednoj od država regiona i nečega u šta sam uveren da će tek doživeti ozbiljan napredak u budućnosti – naglasio je Selaković, zahvalivši predsedniku Republike koji ga je predložio za ovaj vid usavršavanja i rukovodstvu Univerziteta odbrane i Škole nacionalne odbrane.

Pukovnik Miljan Janković iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nije krio osećaj zadovoljstvo što je bio deo 62. klase Generalštabnog usavršavanja.

- Osećam veliku čast što sam prethodnih devet meseci bio deo Generalštabnog usavršavanja. Imali smo privilegiju da od eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti čujemo mnogo o strategiji, komandovanju i rukovođenju. Za mene je GŠU vrhunac karijernog usavršavanja, posebno imajući u vidu da sam upravo ovde – u Beogradu, sa 14 godina pošao u Vojnu gimnaziju, a potom i u Vojnu akademiju – rekao je pukovnik Janković.

Svečanosti u Domu Narodne skupštine prisustvovali su predstavnici Narodne skupštine, ministri u Vladi Republike Srbije, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, predstavnici crkava i verskih zajednica, akademske zajednice, porodice i prijatelji polaznika.

Visoke studije bezbednosti i odbrane organizacijska su celina u Školi nacionalne odbrane i realizuju se jednom godišnje kao najviši nivo usavršavanja oficira i državnih službenika, sa ciljem obrazovanje i priprema polaznika za preuzimanje visokih dužnosti u sistemu nacionalne bezbednosti.

Generalštabno usavršavanje je intervidovskog karaktera i predstavlja treći nivo karijernog usavršavanja oficira čiji je cilj razvoj liderskih sposobnosti oficira za strategijsko razmišljanje i efikasno komandovanje i rukovođenje u širokom spektru nacionalnih i međunarodnih bezbednosnih izazova.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.07.2019
mp4 (348,27 MB)
Obraćanje ministra Vulinа
05.07.2019
mp4 (307,29 MB)
Obraćanje pukovnika Suvajca
05.07.2019
mp4 (188,3 MB)
Obraćanje potpukovnika Ušljebrka
05.07.2019
mp4 (114,52 MB)
Izjava Nikole Selakovića
05.07.2019
mp4 (120,07 MB)
Izjava pukovnika Jankovića
05.07.2019
mp4 (379,27 MB)
Svečanost