Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.06.2019.

Otvoren sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2019“



Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otvaranju devetog sajma naoružanja i vojne opreme „Partner 2019“, u Hali 4 na Beogradskom sajmu. Svečanom otvaranju najznačajnijeg sajma naoružanja i vojne opreme u Jugoistočnoj Evropi prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.
Sajam “Partner 2019” otvorio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je istakao da se pred posetiocima nalazi “izložba odbrambene industrije koja kao svoj prvi i glavni zadatak ima razvoj, ekonomiju, ali više od svega ima dužnost da opremi, naoruža i pripremi Vojsku Srbije za ono što je njen zadatak – za odbranu slobode”.

- U ime 13.000 zaposlenih radnika u Odbrambenoj industriji Srbije želim da zahvalim predsedniku Republike zato što je čvrsto verovao da Odbrambena industrija Srbije ima budućnost i zato što smo prošle godine zahvaljujući njegovom poverenju i iskrenom naporu izvezli više od 500 miliona dolara raznih proizvoda u odnosu na 2011. godinu kada smo to radili u tri puta manjem obimu. Hoću da mu zahvalim što je verovao u svoju industriju i što veruje u svoju zemlju i svoju vojsku, rekao je ministar Vulin.

On je dodao da je Vojska Srbije “ponosna što može da sarađuje sa Odbrambenom industrijom Srbije i pred vas iznosi ono najbolje što smo uradili – daje sredstva, opremu, pamet naših ljudi”.



- Malo je naroda koji kao srpski znaju šta znači sloboda i koji su za slobodu spremni da urade baš sve. I baš zato znamo da nema slobode bez moderne, snažne, uspešne, opremljene armije. Svaki narod koji ceni i voli slobodu zna da treba da ceni i voli svoju vojsku. Pred vama su naši rezultati, naš trud i naša pamet, a mi vam je nudimo u nadi da ćete imati nešto da naučite i od nas, baš kao što mi učimo od svih vas, naših dragih gostiju iz sveta. Dajemo vam naše znanje, naše oružje, našu municiju, ali ono što nas je učinilo velikim ne možemo da vam damo – ljude koji čine odbrambenu industriju Srbije, koji čine našu vojsku. Za to ipak morate da se rodite među Srbima, poručio je ministar odbrane.

Generalni direktor JP „Jugoimport SDPR” Jugoslav Petković govorio je o jubileju koji ta kompanija ove godine obeležava – 70 godina postojanja.

- Za tih 70 godina kompanija je doživela mnogo transformacija. Danas je najveći trgovac i proizvođač naoružanja i vojne opreme u ovom delu Evrope. Sledili smo viziju tada ministra odbrane i prvog potpredsednika Vlade, a danas našeg predsednika, da samo kroz otvaranje novih radnih mesta i osvajanje novih tehnologija možemo stvoriti novu vrednost i postati konkurentni na svetskom tržištu. Tada smo tu viziju pretočili u misiju, a danas s ponosom kažem da smo je ispunili, rekao je Petković.

Na svečanom otvaranju prisutnima su prikazani film o novim dostignućima Ministarstva odbrane i Odbrambene industrije Srbije u razvoju i proizvodnji naoružanja, kao i film posvećen jubileju 70 godina JP „Jugoimport SDPR”.

Pokrovitelj sajma „Partner 2019“ je Ministarstvo odbrane Republike Srbije, suorganizator JP „Jugoimport SDPR“, a izvršni organizator Beogradski sajam. Na sajmu će nastupiti 128 izlagača, 96 iz Srbije i 32 iz inostranstva.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.06.2019
mp4 (220,9 MB)
Obraćanje ministra Vulina
25.06.2019
mp4 (176,04 MB)
Obraćanje generalnog direktora JP „Jugoimport SDPR” Jugoslava Petkovića
25.06.2019
mp4 (127,52 MB)
Otvaranje sajma