Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.06.2019.

Literarni konkurs „Vojnik - ponos Srbije“



Svečani prijem i dodela nagrada povodom konkursa „Vojnik - ponos Srbije“ održani su danas u Studentskom odmaralištu „Radojka Lakić“ u Beogradu. Konkurs, koji ima za cilj promociju vojnog poziva, raspisalo je Ministarstvo odbrane u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Na svečanom prijemu nagrađenim učenicima obratio se načelnik Odeljenja za moral i psihologiju u Upravi za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Miroljub Mićić i istakao koliko je važno razvijati patriotsku svest i ljubav prema otadžbini kod naše dece.

- Ovo je projekat koji kod vas, mladih treba da začne onu klicu i ljubav koja će da se rađa tokom života i koja će da ostane do kraja u vama. Ne morate da budete u uniformi i da budete vojnici, ali je sigurno da trebate da volite svoju zemlju. Mislim da ćemo na ovaj način to kod vas da usadimo - istakao je pukovnik Mićić.

On je tom prilikom uručio Zahvalnice i knjige autorima najboljih radova.

U ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prisutnima se obratila  načelnica Odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava Jasmina Đelić. Čestitavši deci učestvovala, istakla je da se za konkurs prijavilo 415 učenika, da je to bio dobrovoljan poziv te da oni koji su se opredelili da pišu na ovu temu nisu razmišljali o ocenama već su radili to od srca. Takođe je poručila da je bilo zadovoljstvo sarađivati sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije, izrazivši zahvalnost što se na ovaj način daje doprinost vaspitnom uticaju na omladinu.

Na konkursu su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola sa područja cele Srbije. Nakon prve selekcije učeničkih radova na zadatu temu, komisiji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dostavljeno je 165 radova, od koji je izabrano 20 najlepših literarnih sastava, 10 iz osnovnih i 10 iz srednjih škola. Autori  najboljih  radova osvojili su trodnevni boravak u Beogradu.

Nagrađeni učenici će, u okviru boravka u Beogradu, u pratnji dva nastavnika i odgovornih lica iz Generalštaba  Vojske Srbije posetiti Vojnu akademiju, Vojni muzej i Muzej vazduhoplovstva.
 
photoFOTOGALERIJA