Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.04.2019.

Izašao je novi broj „ODBRANE“




Majski broj magazina „Odbrana” posvećen je dvema temama – nastavku obeležavanja dve decenije od agresije NATO-a na SRJ i Danu Vojske Srbije.

Kako je izgledalo 78 dana pod NATO bombama prikazano je na izložbi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78”, koja je od 17. aprila otvorena u Muzeju Grada Beograda. Jedinstvenoj do sada. Autor je Dušan Jovović, a koautori su sve jedinice Vojske Srbije. Multimedijalnim pristupom sa video i štampanim materijalima, vajarskim i maketarskim radovima, uz dodate zvuke, dočarana je biografija jedne agresije. Ispričano je onako kako je to bilo - o hrabrosti, o žrtvi, o nepravdi, o prkosu, o bolu zbog izgubljenih života.

O najkraćoj i najkrvavijoj granici, državnoj granici koja se proteže prema Republici Albaniji, govore još dva teksta u našem magazinu – najpre o 53. graničnom bataljonu, a potom o filmu „Ratne priče s Košara”, zajedničkom delu RTS-a i „Zastava filma”. To su priče o Košarama, o junaštvu, odvažnosti, patriotizmu i nesalomivoj mladosti, ali i o stradanju pripadnika 53. graničnog bataljona koji tokom 1998. i 1999. nije imao rezervne položaje.

O tim godinama govori i specijalni prilog „Odbrane”. U formi razgovora, na 20 strana dato je svedočenje u to vreme ratnog komandanta Treće armije generala Nebojše Pavkoviće, kome je u Hagu izrečena kazna od 22 godina zatvora. Glavni i odgovorni urednik magazina „Odbrana” Dragana Marković razgovarala je sa generalom Pavkovićem u zatvoru u Finskoj, gde izdržava kaznu. Priča je to o zločinu i kazni – zločinačkom bombardovanju Srbije, koje nije kažnjeno, i o kažnjenom generalu koji je svoju kaznu dostojanstveno prihvatio jer je, kako je istakao, bio čelni čovek te armije.

-Ja sam bio na vrhu te piramide, ja odgovaram za sve što se dešavalo. Zato podvlačim da 99% vojnika nije počinilo nikakav zločin. Oni koji jesu dobili su zaslužene kazne.

Odgovor na pitanje u čemu leži moć i snaga današnje vojske, a povodom Dana Vojske, možete pronaći ako pročitate više tekstova u ovom broju. Ona leži, najpre, u  onima koji su korak ispred svih – u Specijalnoj brigadi Vojske Srbije i njenim pripadnicima, dičnim crvenim beretkama, koji su vrhunski fizički pripremljeni i borbeni i taktički obučeni da reaguje u trenu, što se postiže specijalnom obukom.

Potom, u kvalitetnom sistemu veza i obučenim vezistima. A 21. bataljon veze, koji je pre dve godine proglašen za najbolji u KoV, pravi je rasadnik takvog podoficirskog kadra za celu Kopnenu vojsku.

Snaga vojske leži i u savremenom naoružanju. U ovom broju, reč je o novom oruđu naše artiljerije –  samohodnim top-haubicama 155 mm NORA-B52 M15, koje su odnedavno u naoružanju Mešovite artiljerijske brigade. Svoj dolazak zvučno su najavile 29. marta na IVP „Pasuljanske livade” tokom prvih bojevih gađanja.

Uspešne vojske diče se i dobrim delima vojnomedicinskih poslenika u ratu i miru. Trideset dva pripadnika nešeg vojnog zdravstva nedavno je u sastavu Balkanskih medicinskih snaga predstavljalo boje naše zemlje na vojnomedicinskoj vežbi „Vigorous Warrior 2019”, održanoj u Rumuniji. Učestvovali su sa lakom poljskom bolnicom ROLE 2.

Pripadnici Vojske Srbije ponose se i značajnim rezultatima koje postižu njeni sportisti, poput maratonke kapetana Nevene Jovanović, koja je na nedavno održanom Beogradskom maratonu bila treća među takmičarkama.

Pišući za ovaj broj „Odbrane” Miroslav Lazanski je rekao da snaga vojske ne leži samo u naoružanju i „tonama čelika izbačenim u jedinici vremena po jedinici prostora” već u vraćanju vojske vojsci -  da više ne školujemo menadžere odbrane, već oficire i podoficire.

Naoružanje je ipak važno, posebno ako je proizvod domađe pameti i industrije, kao što je naše najprodavnije sredstvo NVO u svetu – samohodni top-haubica NORA-B52. O razvoju tog sistema donosimo kompletnu priču.

Danu Vojske posvećena je i rubrika Istorija. To je podsećanje na početak Drugog srpskog ustanka, po kome se 23. april slavi kao Dan Vojske.

Pažnji čitalaca preporučujemo tekst o obuci vojnih policajaca Garde u upravljanju novim i savremenim motociklima specijalne namene nemačke proizvodnje BMW R 1250 RT-P, nabavljenim 2018,  intervju s general-potpukovnikom Esom Pulkinenom, generalnim direktorom Vojnog štaba EU, članak o žarištu Venecuele, a uvodimo i rubriku Saveti sa VMA, u kojoj će naši poznati stručnjaci iz te ustanove davati medicinske savete.
 
SADRŽAJ

U FOKUSU 
Izložba „Odbrana 78”
Vojska obeležila svoj dan  – MOĆ I SNAGA SRBIJE
Miroslav Lazanski – VRAĆAMO VOJSKU VOJSCI

STAJNA TAČKA
Košare – BATALjON KOJI NIJE IMAO REZERVNE POLOŽAJE
Ratne priče – O JEDNOJ BICI, FILMU I IDENTITETU

SISTEM
U Specijalnoj brigadi Vojske Srbije – SPECIJALNO VASPITANjE
Obuka vojnih policajaca – ESKORTNA VOŽNjA - OKVIR SIGURNOSTI
„Vigorous Warrior 2019” –  DOBRA DELA MEDICINARA NA TERENU
Uklanjanje mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava – PRITAJENE UBICE
Bataljon veze komande Kopnene vojske – RASADNIK PODOFICIRSKOG KADRA
Novo oruđe u Mešovitoj artiljerijskoj brigadi – VATRA JE BILA BRZA, PRECIZNA, EFEKTNA

TEHNIKA
Samohodni top-haubica 155 mm NORA-B52 – SVE O NORI

GLOBALNO
General-potpukovnik Esa Pulkinen – JEDAN POGLED NA EVROPSKU BEZBEDNOST
Žarišta – VENECUEALANSKI GORDIJEV ČVOR
SVET SE MENjA, DA LI TO RAZUMEMO?

ISTORIJA – Drugi srpski ustanak – TEMELjI MODERNE VOJSKE

MEDICINA – Savet stručnjaka – PROLEĆNI UMOR

SPORT – Novi uspesi vojnog sporta
 
„ODBRANU” možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE” i „FUTURE PLUS”, u „VOJNOJ KNjIZI” u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.