Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.04.2019.

Ministar Vulin: Čuvamo uspomenu na naše pilote i na pravo da budemo slobodni




- Pre 78 godina, Beograd je skoro sravnjen sa zemljom, ali Beograd je preživeo baš kao što je preživeo slobodarski duh koji je naš narod uvek nosio i negovao. Mi Srbi smo umorni od ratova, ali nismo umorni od vrednosti zbog kojih smo ratovali - izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je danas, uz državne i vojne počasti, u ime Vlade Republike Srbije, u pratnji delegacije Vojske Srbije, položio venac kraj Spomenika pilotima braniocima Beograda aprila 1941. godine na Zemunskom keju.

Ministar Vulin je istakao da nismo umorni od slobode, nismo umorni od našeg prava da živimo slobodno i da sami odlučujemo o sebi i budućnosti svoje dece.
- Srpski narod nikada nije bio na pogrešnoj strani sveta, nismo to bili pre 78 godina, kao što to nismo bili ni pre 20 godina. Uvek smo bili na pravoj strani sveta, uvek smo bili na pravoj strani slobode. Kao što su nas herojski piloti branili 1941. godine, tako su nas branili i 1999. godine – branili su naše pravo da budemo slobodni. Srpski narod nikada neće drugima činiti ono što je činjeno njemu, srpski narod nikada neće posegnuti za tuđim, nikada neće silom pokušati da nametne sebe i ono u šta on veruje. Srpski narod je izabrao pravo da bude slobodan i izborio se za to pravo – naglasio je ministar odbrane.

On je podsetio da  generacije pilota iz 1941. godine i generacije pilota iz 1999. godine izborile su i sačuvale nam pravo da odlučujemo sami o sebi, a to pravo, dodao je, prenećemo na naše potomke i nikada nećemo biti drugačiji.

U ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, venac je položio državni sekretar Nenad Nerić, dok je u ime grada Beograda to učinio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.
Zamenik gradonačelnika Vesić je podsetio da se danas obeležava jedan od najtužnijih dana u istoriji našeg grada, kada je pre 78 godina Beograd bombardovan od strane fašističke avijacije, na grad bačeno više od 400 tona bombi, koje su usmrtile više od četiri hiljade ljudi, razrušeno je skoro 700 zgrada, što je jedno od najtežih razaranja koje je Beograd preživeo.

- Danas se sa pijetetom sećamo svih žrtava, svih onih koji su poginuli u bombardovanju 1941. godine, kao što se sećamo i hrabrih pilota 6. lovačkog puka koji su u neravnopravnoj borbi, nad nebom Breograda, braneći svoj grad, oborili oko 48 neprijateljskih aviona – istakao je Vesić, dodajući da je spomenik u njihovu čast ujedno i podsećanje za sve kako se brani sloboda.

Vence su položile i delegacije Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, delegacije veterana, SUBNOR-a i udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Komemorativnim skupovima i polaganjem venaca danas je obeleženo 78 godina od bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, čime je počeo napad nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
06.04.2019
mp4 (157,36 MB)
Izjava ministra Vulina
06.04.2019
mp4 (326,45 MB)
Ceremonija polaganja venaca