Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.04.2019.

Izložba „45 paklenih noći nad Beogradom” pred beogradskom publikom




Povodom obeležavanja 20 godina od NATO agresije na našu zemlju, u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije otvorena je izložba „45 paklenih noći nad Beogradom” autora Tomislava Peterneka.

Pozdravljajući prisutne u ime Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Biljana Pašić istakla je da je izložba „45 paklenih noći nad Beogradom“ premijerno prikazana 2017. godine i od tada se trajno čuva u Domu Vojske. Zbog svoje izuzetne ekspresivnosti zaslužuje da se ponovo nađe pred publikom u danima kada se obeležavaju dve decenije odbrane od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

– Sam pogled na fotografije potvrđuje da njihov tvorac nije dokumentarista, već fotograf sa izraženim umetničkim senzibilitetom, koji je iz dana u dan na svoj način beležio dejstva nevidljivih neprijatelja – rekla je potpukovnik Pašić i dodala da je reč o upečatljivim slikama koje su „ulovile“ dramatične trenutke eksplozija, rušenja i stradanja.

Prema rečima autora, sam pogled na predstavljene fotografije budi sećanja na neprospavane noći na krovovima Beograda, ali i osećaj da sav taj trud nije bio uzaludan jer je dao neosporan doprinos da se užasi bombardovanja srpske prestonice 1999. godine nikada ne zaborave.

– Izložbu sam poklonio Vojsci jer sam znao da će oni to čuvati i omogućiti pokolenjima da vide šta nam je NATO tada učinio – rekao je Peternek i dodao da su slike oborenih raketa dokaz moći i veličine srpskog naroda.

Otvarajući izložbu, istoričar umetnosti Dušan Milovanović podsetio je na burnu istoriju našeg naroda i važnost da pamtimo sva nedela koja su nam učinjena ne samo u poslednjem ratu, već i u svim prethodnim. Osvrćući se na bombardovanje 1999. godine, Milovanović je ukazao ne samo na nevine žrtve, razaranje i porušenu infrastrukturu, već i štetnost osiromašenog uranijuma koje je i danas prisutno.

– Plod borbe Tomislava Peterneka protiv NATO agresije čini impresionalno svedočanstvo o nepočinstvima. Dokumentarista kamerama, naučen od početka da samo dokaz sa lica mesta jeste ispravno svedočanstvo, učinio je poduhvat i iz dana u dan beležio zverstva nevidljivog neprijatelja – istakao je Milovanović i dodao da je zahvaljujući njemu i njegovim fotografijama svet imao priliku da vidi strahote nepravednog rata.

Ovaj ciklus fotografija, naglasio je on, pripada istoriji srpske vojske jer zauvek čuvaju priču o herojstvu vojnika, rezervista i celokupnog naroda. Ove fotografije, dodao je, baš poput mnogih drugih Peternekovih ostvarenja, moraju se čuvati i predstavljati publici da bi služile osnaženju pamćenja, jer je reč o delu koje ide u prilog nezaboravu.

Izložba koja „pokriva” 24 događaja tokom bombardovanja Beograda biće otvorena do 3. maja i deo je programa obeležavanja dve decenije odbrane od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, koji organizuje Ministarstvo odbrane Republike Srbije s ciljem da se sačuva sećanje na te dane i sve nevine žrtve nepravednog rata i da doprinos saopštavanju istine o događajima iz 1999. godine.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
04.04.2019
mp4 (372,57 MB)
Otvaranje izložbe