Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.03.2019.

Koncert posvećen žrtvama NATO agresije



Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” večeras je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu održao koncert pod nazivom „Da se ne zaboravi”, posvećen svim žrtvama NATO agresije.
Pored Ansambla „Binički”, horova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Dečijeg kulturnog centra Beograd, na koncertu su nastupili Goran Šepa, Zorana Pavić, Kiki Lesendrić, Mia i Una Ganić, Oliver Njego, Snežana Berić - Ekstra Nena, Žarko Dančuo i solisti na trombonu i fruli Aleksandar Benčić i Bora Dugić. Dirigenti su bili Katarina Božić, Igor Mitrović, Nevena Ivanović i Vojkan Borisavljević.
 
Nakon kratkog podsećanja na 78 dana stradanja koja su obeležila 1999. godinu, program je upečatljivo i emotivno otpočeo „Pesmom malom anđelu”, kojom je Dečiji hor oživeo sećanje na trogodišnju Milicu i sve mališane koji su život izgubili  tokom bombardovanja naše zemlje. Potom je načelnik Ansambla kapetan fregate Svetozar Vasileski pozvao na odavanje pošte nevinim žrtavama agresije, što je i učinjeno kroz Mokranjčev „Vječnaja pamjat”, gde je uz „Binički” i Hor, solista bio đakon Aleksandar Sekulić.
 
Bolna sećanja oživljena su kroz „Baladu nerođenih” Bore Dugića, „Actus tragicus“ Ivana Jevtića, uz solistu na trombonu Aleksandra Benčića, te potresnu „Vilu sa Košara” u izvođenju Hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

„Neka ratne igre prestanu” bila je poruka Gorana Šepe, pesmu „Srce heroja” izveo je Hor, „Grudi balkanske” Neše Leptira otpevala je Zorana Pavić, a Kiki Lesandrić je svoj nastup obojio prolećem kroz poznatu pesmu „Kao ptica na mom dlanu”.
 
Pesmu „Tamna je noć” izvela je Eleonora Barudžija, čuvenu Koenovu „Aleluja“ sestre Mia i Una Ganić, učesnice koncerta „Naša deca”, a Hor govornu fugu „Srbija”. Oliver Njego je izmamio buran aplauz pesmom „Ovo je Srbija“, kao i  Dečiji hor Dečijeg kulturnog centra sa pesmom „Ovo je zemlja za nas”.
 
Koncert je završen pesmom „Volimo te otadžbino naša” u izvođenju Snežane Berić i Žarka Dančua, kojima su se potom pridružili svi učesnici u programu, oživevši sećanje na dane kada se muzikom prkosilo agresiji, sa trgova, mostova i ulica, kao što je i večeras muzikom poručeno da zaborava nema i da će sećanje na nevine žrtve ostati večno.
 
Koncertu „Da se ne zaboravi” prisustvovali su visoki vojni zvaničnici, članovi vojnodiplomatskog kora i mnogobrojni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.03.2019
mp4 (301,69 MB)
Koncert posvećen žrtvama NATO agresije