Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.03.2019.

Otvorena vrata vojnih škola i ove subote



Već treću subotu zaredom vrata vojnih škola otvorena su za sve kandidate zainteresovane za upis u te obrazovne istanove. Akcija „Otvorena vrata“ održava se svake subote i trajaće do 30. marta.

Prema rečima nastavnika u Katedri društvenih nauka Vojne akademije majora doc. dr Srđana Starčevića, Vojna akademija je i ove subote otvorila svoja vrata za sve zainteresovane mladiće i devojke za upis u vojne škole.
 
- Vojna akademija je otvorila vrata s namerom da im pruži priliku da vide deo onoga što Akademija nudi svojim kadetima. Mladići i devojke danas su videli sobe u kadetskom internatu, kabinet naoružanja i motora i motornih vozila, kao i sportski centar. Veoma sam zadovoljan interesovanjem tih mladih ljudi za vojni poziv i drago mi je što im se Vojna akademija svidela - istakao je major Starčević.
 
Jedna od devojaka zainteresovanih za upis u Vojnu akademiju je i Verica Kovačević iz Arilja.
 
- Došla sam da vidim kako žive kadeti i kako izgleda njihovo školovanje. Iskreno, oduševila sam se, imaju lepe kabinete, opremljene sportske kapacitete - teretanu, bazen, terene. Želela bih svima da poručim da pokušaju da upišu Vojnu akademiju, jer pruža priliku za dobar život i rad, kao i zagarantovan posao – kaže Verica i dodaje da je razlog što se odlučila za vojni poziv porodična tradicija, kao i ljubav prema uniformi.

Đorđe Matić iz Beograda takođe je jedan od današnjih posetilaca akcije „Otvorena vrata“, ali i kandidat za upis u tu obrazovnu ustanovu.
 
- Velika mi je želja da upišem Vojnu akademiju, jer želim da služim svom narodu, da štitim svoj narod i da se obrazujem na jednom od najboljih fakulteta u Srbiji. Sve što sam danas ovde video ostavilo je snažan utisak na mene i čini me još zadovoljnijim što sam odabrao vojni poziv - rekao je Đorđe.
 
Velika zainteresovanost za vojne škole dešava se s razlogom, jer je stanje u Vojsci Srbije sve bolje. Poboljšan je kvaliteta života i radnih uslova u Vojsci, samim tim i u vojnim školama, povećana su novčana primanja zaposlenih i stipendije učenika i kadeta. Školovanje je besplatno, a učenicima i kadetima obezbeđeni su smeštaj, ishrana i zagarantovan im je posao uz mogućnost stalnog stručnog i karijernog usavršavanja.
 
Budući kadeti mogu videti gde će se školovati i živeti ako subotom od 10 do 13 časova dođu u Vojnu akademiju, ulica Generala Pavla Jurišića Šturma broj 33. Tokom posete imaće priliku da upoznaju uslove života i rada na Vojnoj akademiji, posete internat kadeta, kabinete i sportske kapacitete.

Vojna akademija ove godine upisaće 183 kadeta, a Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije 25. U Srednju stručnu vojnu školu biće upisano 65 dečaka i devojčica, a u Vojnu gimnaziju 90 učenika oba pola.
 
Konkurs za prijem učenika u Vojnu gimnaziju otvoren je do 15. marta 2019. godine, a konkursi za Srednju stručnu vojnu školu, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije do 31. marta. Konkursi za prijem objavljeni su u magazinu „ODBRANA“ od 1. februara 2019. godine i na veb sajtu Ministarstva odbrane, gde se mogu naći sve informacije o uslovima konkursa i o potrebnoj dokumentaciji.
 
photoFOTOGALERIJA