Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.03.2019.

Sastanak državnog sekretara Živkovića sa generalom Žunoom



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković sastao se danas sa zamenikom komandanta Komande Združenih snaga NATO Napulj general-potpukovnikom Kristijanom Žunoom. Na sastanku je bilo reči o saradnji Republike Srbije sa NATO.

Tokom sastanka, državni sekretar Živković je ocenio da Republika Srbija ostvaruje saradnju sa partnerima na Zapadu i Istoku na krajnje transparentan način, u skladu sa politikom vojne neutralnosti. U tom kontekstu, saradnja sa NATO pod okriljem Programa „Partnerstvo za mir“ predstavlja optimalni okvir za ostvarenje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta.

Ministarstvo odbrane izuzetno ceni doprinos Komande združenih snaga Napulj u ostvarivanju saradnje Republike Srbije i NATO, pre svega u vezi sa instrumentima saradnje koji su usmereni na izgradnju i jačanje operativnih sposobnosti i dostizanje interoperabilnosti deklarisanih jedinica sa snagama država članica Alijanse. 

Takođe, preneta je zabrinutost Republike Srbije razvojem situacije na području Kosova i Metohije. U tom smislu,  Republika Srbija je stava da je KFOR najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije i da predstavlja jedinog partnera Vojske Srbije u obezbeđenju administrativne linije sa našom južnom pokrajinom. Stoga je od presudnog značaja da KFOR, doslednom primenom Rezolucije 1244 SB UN i isključivo u skladu sa dodeljenim mandatom, odgovorno pristupi izvršavanju zadataka.

Na sastanku je rečeno da je angažovanje određenih članica NATO u odnosu na jednostrane i krajnje neodgovorne poteze Prištine, posebno kada je reč o transformaciji tzv. „KSB“ i suštinskom formiranju tzv. „Vojske Kosova“, veoma zabrinjavajuće i neprihvatljivo, posebno što takav angažman izlazi iz mandata misije i time je u suprotnosti sa međunarodnim pravom.