Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.01.2019.

Premijera filma „Rado ide Srbin u vojnike“




Dokumentarni film „Rado ide Srbin u vojnike“ Vojnofilmskog centra „Zastava film“ premijerno je prikazan večeras u Kombank dvorani.

Direktor Vojnofilmskog centra „Zastava film“ potpukovnik Goran Ikonić, pozdravljajući publiku, istakao je da je večerašnja premijera upriličena povodom obeležavanja 140 godina vojne štampe i 70 godina „Zastava filma“ – kuće koja bez prekida beleži vojnički život na ovim prostorima, negujući filmom tradicije i čuvajući sećanja na naše slavne pretke.

- Da nije bilo Riste Marjanovića i njegovih fotografija mi danas ne bi imali jasnu sliku o junaštvu naše vojske od Cera do Kajmakčalana, a svet ne bi imao potpunu predstavu o ulozi i značaju srpske vojske u Velikom ratu i stradanjima koje je podnela, poručio je potpukovnik Ikonić.

Dokumentarni dugometražni film, koji je režirao dekan Akademije unetnosti u Beogradu profesor Dragan Elčić, ekranizovana je priča o Risti Marjanoviću (1885-1969) prvom srpskom fotoreporteru, uredniku fotografije "Njujork Heralda", koji je kamerom zabeležio veliku epopeju, borbu za opstanak i herojstvo srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu.

Reditelj filma Dragan Elčić rekao je da već 25 godina želi da snimi film o Risti Marjanoviću i da je ovim ostvarenjem velika priča koja stoji iza Riste samo započeta, te da se nada da će dobiti nastavak jer materijala za to svakako ima.

Fotografije Riste Marjanovića svedočanstvo su o paklu albanske golgote, iznurenim, bolesnim i stradalim srpskim vojnicima na obalama Krfa. Izložene na svetskoj izložbi u Parizu 1916. godine, a zatim u Londonu i Njujorku, posvedočile su više od reči da je šest divizija srpske vojske spaseno i oporavljeno i da se na Krfu priprema za front. Svet je počeo da veruje u istinu da srpska vojska postoji, a sa njom i srpska država.

Članovi ekipe, koja je sa puno volje, znanja i ljubavi iznedrila ovo filmsko ostvarenje, pored prof. Dragana Elčića - scenariste i reditelja i potpukovnika Gorana Ikonića - producenta su Aleksandra Živković - organizator, Žarko Pekez - direktor fotografije, Aleksandar Đorđević - asistent snimatelja i rasvetljivač, zastavnik Ivica Stojić - dron operator, Jelena Ranković - montažer, profesor Boris Šuvlan - snimanje, dizajner i miks zvuka, Draško Janković - kompozitor.

Zahvalnost za svesrdnu pomoć u snimanju filma iskazana je porodici slavnog fotografa, u prvom redu unuci Zorani Vojnović, istoričaru i kustosu Narodnog muzeja u Šapcu Branislavu Stankoviću, autorki izložbe o Risti Marjanoviću održanoj u Domu Vojske Srbije Snežani Negovanović i dramskom umetniku Bori Naniću, koji je naracijom u filmu dočarao sećanja Riste Marjanovića.

O fotografijama Riste Marjanovića možda najbolje govori rečenica samog njihovog autora da ga je "sudbina terala na mesta gde se stvarala istorija" i da mu je najveća nagrada za život i rad kritika da će njegove fotografije "vaskrsnuti Srbiju".

Večerašnjoj premijeri prisustvovali su brojni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.01.2019
mp4 (134,86 MB)
Obraćanje potpukovnika Gorana Ikonića
26.01.2019
mp4 (223,59 MB)
Obraćanje Dragana Elčića
26.01.2019
mp4 (223,75 MB)
Predstavljanje ekipe
26.01.2019
mp4 (152,71 MB)
Premijera filma "Rado ide Srbin u vojnike"