Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.01.2019.

SAOPŠTENJE



Povodom zlonamernih i netačnih tvrdnji Vojnog sindikata Srbije da je u novoj godini ugrožena egzistencija pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a s ciljem istinitog obaveštavanja javnosti ističemo:

Apsolutno su neistinite tvrdnje Vojnog sindikata Srbije da su pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije isplaćene zarade i naknade za poslednji mesec s računa Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

Zarade za sve zaposlene u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije su u decembru, kao i prethodnih meseci, isplaćivane ustaljenom procedurom – redovno i iz sredstava Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane odgovorno i precizno projektuje svoj budžet i prihode. Za 2018. godinu projektovana su dovoljna sredstva za zarade i sve vrste novčanih naknada. Svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije isplaćene su novogodišnje čestitke za svako dete do 15 godina života, u iznosu od 2.000 dinara.

Takođe, svi operativni troškovi su namireni, tako da Ministarstvo odbrane nema neizmirenih obaveza u 2018. godini.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastavljaju da vode brigu o svojim pripadnicima i da preduzimaju konkretne mere ka daljem poboljšanju njihovog standarda. O tome govori i činjenica da je u poslednjih godinu dana zarada povećana dva puta - prvi put 1. decembra 2017. za 10 odsto, drugi put od 1. januara 2019. za devet odsto.   

Uvećana su novčana primanja vojnika, učenika, kadeta i lica na drugom stručnom usavršavanju za 10 odsto, a od 1. januara 2019. godine za devet odsto. Uvećana su i primanja licima van Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koja se angažuju ugovorom o delu i ugovorom o privremenim i povremenim poslovima za 10 odsto, a od 1. januara 2019. godine za devet odsto.

Budžet Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za 2019. godinu je veći za 35 odsto od prošlogodišnjeg, a prioritetne stavke u budžetu su poboljšanje standarda pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, nabavka savremenog naoružanja i obnova infrastrukture.