Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.01.2019.

Ministar Vulin: Srbija je slobodna, čuvana i zaštićena



Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, u pratnji komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-majora Duška Žarkovića, obišli su večeras dežurne jedinice lovačke avijacije angažovane u sistemu protivvazduhoplovne odbrane na aerodromu „Batajnica“ i sa njima dočekali Novu 2019. godinu.

Prema rečima ministra Vulina, i večeras je naše nebo slobodno i čuvano zahvaljujući upornosti, samopregoru, požrtvovanju i profesionalizmu svih pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

- Možemo da kažemo da je naše nebo slobodno i da je Srbija mirna i sigurna. Neke druge zemlje dopuštaju da njihovo nebo čuvaju druga vazduhoplovstva, ali naše slobodno nebo čuvaće srpski avioni i piloti i srpska protivvazduhoplovna odbrana. U ime predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i u svoje lično ime želim da zahvalim svim pripadnicima Vojske Srbije na ogromnom samopregoru, trudu, entuzijazmu i profesionalizmu, na tome što toliko vole Vojsku Srbije, svoju zemlju, i što zahvaljujući njima i njihovom radu svi mi možemo da se osećamo mirno i sigurno i da znamo da je Srbija slobodna, čuvana i zaštićena, poručio je ministar Vulin. 

On je poželeo svim pripadnicima Vojske Srbije da 2019. godina bude godina uspeha, daljeg napretka, daljeg razvoja i jačanja Vojske Srbije, ali i godina mira, stabilnosti i sigurnosti.

- Da bude godina u kojoj će Vojska još jednom potvrditi koliko je snažna, napredna, sigurna, ali i godina u kojoj ćemo svi zajedno učiti, raditi, razvijati se, godina u kojoj ćemo provesti više vremena s onima koje volimo i koji vole nas, godina u kojoj ćemo još jednom dokazati da je biti pripadnik Vojske Srbije više od posla i od zanimanja, da je to misija i životno opredeljenje da čuvate Srbiju, zemlju koju toliko volite. Srbija će biti slobodna i 2019. godine zahvaljujući Vojsci Srbije i njenim pripadnicima kojima želim mnogo sreće i zdravlja, da im se deca rađaju i da Srbija bude ponosna na njih kao što je i bila, rekao je ministar odbrane.

General Mojsilović izrazio je veliko zadovoljstvo što je večeras u borbenoj jedinici 204. vazduhoplovne brigade u kojoj je prikazan rad u povišenom stepenu pripravnosti lovačke pare.

- S obzirom na to da je poseban dan, prelazak kalendarske 2018. u 2019. godinu, iskoristio bih priliku da svim pripadnicima Vojske Srbije poželim dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću, uz očekivanja da Vojska Srbije u 2019. godinu uđe jača, sposobnija i u gotovosti i spremnosti da izvrši sve one zadatke koje pred njom postavi i vojno i državno rukovodstvo, istakao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Kapetan Nebojša Radojković, pilot u dežurnoj jedinici, naglasio je da ta jedinica neprekidno radi u sistemu dežurnih snaga za zaštitu vazdušnog prostora Srbije - 24 sata dnevno, sedam dana nedeljno i 365 dana godišnje. On je čestitao svim pripadnicima Vojske Srbije i građanima Srbije Novu 2019. godinu i istakao da će odlazeću 2018. godinu pripadnici Ratnog vazduhoplovstva pamtiti po tome što je vazduhoplovstvo opremljeno i obnovljeno i što su u jedinice primljeni avioni MiG-29 i školski avion Lasta.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.01.2019
mp4 (237,1 MB)
Izjava ministra Vulina
01.01.2019
mp4 (101,47 MB)
Izjava generala Mojsilovića
01.01.2019
mp4 (149,96 MB)
Izjava kapetana Radojkovića
01.01.2019
mp4 (271,97 MB)
Obilazak