Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.12.2018.

Poseta delegacije Belorusije Vojnoj akademiji



Tročlana delegacija Vojne akademije Belorusije na čelu sa general-majorom Viktorom Aleksandrovičem Lisovskim, koja se nalazi u četvorodnevnoj poseti Republici Srbiji, danas je obišla Vojnu akademiju. Razgovaralo se o metodici pripreme oficirskog kadra na osnovnim, integrisanim, master, specijalističkim i doktorskim studijama, kao i o karijernom usavršavanju na OKŠK, KŠU, GŠU i VSBO u Školi nacionalne odbrane.

Načelnik Vojne akademije general-major prof. dr Bojan Zrnić predstavio je organizacione jedinice i strukturu Univerziteta odbrane, programe obuke na svim studijama kao i časopise koji imaju rang nacionalnog i međunarodnog značaja.
 
- Univerzitet odbrane je najmlađi univerzitet koji je integrisao dve institucije, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet VMA. Ponosni smo na dugu istoriju vojnog školstva, a ove godine je 168 godina od formiranja prve vojne visokoškolske ustanove, Artiljerijske škole – istakao je general Zrnić.
 
Cilj nam je da razvijemo što više naučnih programa sa partnerskim zemljama, da imamo što više stranih studenata, da se akredituje više programa karijernog usavršavanja kroz master studije i da optimalno iskoristimo naše resurse, rekao je general Zrnić i naglasio da se pored nastavno-obrazovne fukcije veliki značaj pridaje istraživačkoj funkciji. Predstavljajući Odsek za simulacije i učenje na daljinu on je objasnio da se najveći broj nastavnih sadržaja testira kroz simulacije a zatim u realnim uslovima.

General-major Viktor Aleksandrovič Lisovski, načelnik Vojne akademije Belorusije, na početku obraćanja rekao je da je prvi put u Srbiji, ali se oseća kao da je već bio ovde.
 
- U procesu školovanja držimo se naše bogate vojne tradicije i u našim školama se izučava sve što se odnosi na  vojnu taktiku. Naši oficiri nemaju iskustva u borbenim dejstvima i zato forme borbenih dejstava uključujemo u nastavni proces i nadam se da ćete vaša iskustva podeliti sa nama - rekao je general Lisovski.
 
Tokom posete Srbiji, delegacija Belorusije obići će Vojni muzej, Etnografski muzej i Hram Svetog Save.
 
photoFOTOGALERIJA