Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.12.2018.

Obeležavanje Dana vojnih veterana



Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, u utorak, 4. decembra 2018. godine, nizom događaja obeležavaju Dan vojnih veterana.

Za Dan vojnih veterana određen je 4. decembar kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Srbije, Crne Gore, Grčke i Bugarske sa jedne i Otomanske carevine (Turske), kao poražene, sa druge strane. Tada je oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije postalo „stari ratnik“ (savremeni termin veteran).

Brigu o veteranima preuzelo je Ministarstvo Vojno, u okviru Vlade Kraljevine Srbije. Dodelom imanja u južnom delu Srbije, država i Vlada pokazali su kako se može odati priznanje za učešće u odbrani zemlje i iskazati briga o vojnim veteranima.

Izborom ovog datuma za Dan vojnih veterana obezbeđen je kontinuitet sa veteranima iz vremena balkanskih ratova, kada je Srbija angažovala oko 12 procenata svog stanovništva u ratu i sve materijalne i finansijske rezerve, uz stvaranje Balkanskog saveza sa svojim susedima.

Povodom Dana vojnih veterana u svim organizacionim jedinicama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije  organizuju se svečani skupovi i uručuju nagrade i priznanja najzaslužnijim pripadnicima.

Na Novom groblju u Beogradu, 4. decembra od 12 časova, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položiće vence kraj Spomen kosturnice vojnika stradalih u srpsko-turskim i srpsko-bugarskom ratu i Spomen kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu. U 12,45 časova kraj Spomenika oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu biće održana centralna komemoracija.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položiće vence i odati počast i na Savskom trgu u Beogradu, kraj Spomenika žrtvama rata i braniocima otadžbine od 1990. do 1999, u 12 časova.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović prirediće prijem za predstavnike vojnih veterana u Svečanoj sali Doma Garde u Topčideru.

Posle prijema, u Kongresnoj sali Doma Garde biće održana svečana akademija povodom Dana vojnih veterana.