Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.11.2018.

Potpisan Aneks protokola o donaciji SAD




Državni sekretar u Ministarstvu odbrane mr Bojan Jocić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kajl Skat prisustvovali su danas potpisivanju Aneksa protokola o donaciji SAD u okviru Programa za prevenciju i kontrolu HIV/AIDS u Vojnomedicinskoj akademiji. Događaju su prisustvovali i načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr sci. med. Uglješa Jovičić i zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević sa saradnicima.

Državni sekretar Bojan Jocić rekao je da se ove godine 1. decembar - Međunarodni dan borbe protiv HIV-a, u svetu obeležava jubilarni 30. put, a kod nas tradicionalno nastavkom saradnje Ministarstava odbrane Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država u prevenciji ove nažalost i dalje neizlečive bolesti. U programu za prevenciju i kontrolu HIV-a Ministarstva odbrane SAD, naša vojska učestvuje zajedno sa vojskama iz 80 zemalja sveta, što potvrđuje činjenicu da se HIV infekcija smatra posebno važnim problemom u vojnim populacijama na globalnom nivou jer ima veliki uticaj na nacionalnu i na internacionalnu bezbednost.



„U tom smislu veoma je važna dobra međunarodna saradnja, saradnja medicinskih stručnjaka, naučnika i konačno vojski, bez kojih prevencija i suzbijanje ove infekcije ne bi bilo moguće. Preventivne aktivnosti u našoj vojsci važne su u velikoj meri i zbog kontinuiranog učešća pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u mirovnim operacijama u regionu Subsaharske Afrike u kome živi preko dve trećine svih HIV inficiranih u svetu“, rekao je državni sekretar Jocić. On je istakao da se borba protiv HIV-a vodi na podjednako važnim frontovima koji teže istom cilju, a koji čine prevencija nastanka novih infekcija i rana dijagnoza i terapija već inficiranih osoba i uputio zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama na dosadašnjoj saradnji.

Ambasador Kajl Skat rekao je da mu je posebna čast što uoči 1. decembra može da predstavi donaciju sredstava za prevenciju i testiranje na AIDS koju je Ministarstvo odbrane SAD obezbedilo za Vojsku Srbije kao podršku zajedničkim naporima u borbi protiv ove ozbiljne bolesti. Uprkos činjenici da je širom sveta skoro 40 miliona ljudi zaraženo i živi sa HIV virusom, uz rano otkrivanje i lečenje antiretroviralnim lekovima dijagnoza AIDS ne mora biti fatalna.



„Vojne snage su naročito podložne širenju AIDS-a jer su raspoređene širom sveta, u oblastima gde kontrola zaliha krvi nije sasvim pouzdana, a i rizik se u većoj meri toleriše. Iz tog razloga je Ministarstvo odbrane SAD od 2006. godine do sada doniralo pomoć Srbiji u vrednosti većoj od miliona dolara“, izjavio je ambasador Skat.

Na sastanku koji je prethodio potpisivanju Aneksa protokola o ovogodišnjoj donaciji, bilo je reči o aktivnostima u oblasti prevencije HIV/AIDS i realizaciji dosadašnje pomoći SAD. Potpukovnik dr Željko Jadranin iz Instituta za epidemiologiju Vojnomedicinske akademije održao je prezentaciju o razvoju Programa prevencije i kontrole HIV/AIDS u Vojsci Srbije u poslednjih 12 godina.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.11.2018
mp4 (149,49 MB)
Obraćanje državnog sekretara Jocića
30.11.2018
mp4 (186,69 MB)
Obraćanje ambasadora SAD Skata
30.11.2018
mp4 (21,13 MB)
Potpisivanje Aneksa protokola o donaciji SAD