Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.11.2018.

Obeležen Dan 204. vazduhoplovne brigade




Dan 204. vazduhoplovne brigade i dvanaesta  godina od formiranja te jedinice svečano su obeleženi na aerodromu „Batajnica“ u prisutvu komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-majora Duška Žarkovića.

Čestitajući praznik komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Željko Bilić podsetio je na slavnu tradiciju jedinice.

- Istorija se ponovila 1999. godine, kada su heroizam pilota 6. i 204. lovačkog puka, ispoljili pripadnici jedinica čije slavne tradicije nastavlja 204. vazduhopolovna brigada. Svesni odgovornosti pred generacijama heroja koji su svoj život ugradili u našu istoriju da bi mi danas mirno živeli, pružili smo maksimum u svom svakodnevnom radu i nismo ih obrukali – rekao je general Bilić i istakao da su predanim radom unapređene sposobnosti neprekidne kontrole i zaštite suvereniteta vezdušnog prostora Republike Srbije.



General Bilić je naglasio da se istovremeno uspešno uvode u naoružanje nove letelice i stvara nova generacija pilota lovaca na MiG-u 29.

- Nakon uspešnog uvođenja u stroj 204. vazduhoplovne brigade novih letelica MiG-29, LASTI i helikoptera Mi-17 V5, u narednim godinama očekuju nas novi veliki izazovi kao što su nabavka novih helikoptera, povećanje brojnog stanja lovačkih i školskih aviona, nabavka savremenih vazduhoplovnih ubojnih sredstava, što će nam nastavkom obuke naših pripadnika u zemlji i inostranstvu i uz neophodno podmlađivanje pilotskog i tehničkog sastava, omogućiti podizanje operativne sposobnosti brigade na viši nivo, uspešniju i kvalitetniju vazduhoplovnu vatrenu podršku snaga Kopnene vojske, izviđanje iz vazdušnog prostora, povećati kapacitete prevoženja vazdušnim putem i desantiranje iz vazduha, kao i uspešno izvršavanje drugih zadataka – rekao je general Bilić.



Na današnjoj svečanosti dodeljene su nagrade i pohvale najuspešnijim pripadnicima, a tradicionalno su dodeljene i zahvalnice u znak sećanja na majora Zorana Radosavljevića, nakon čega je usledio svečani defile jedinica.

Dan 204. vazduhopolovne brigade obeležava se u znak sećanja na 2. decembar 1949. godine kada je formiran 204. vazduhoplovni lovački puk, koji ima najdužu tradiciju od svih jedinica koje su ušle u sastav današnje 204. vazduhoplovne brigade.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.11.2018
mp4 (68,52 MB)
Obraćanje generala Bilića
30.11.2018
mp4 (179,15 MB)
Svečanost