Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.11.2018.

Obeležen Dan 98. vazduhoplovne brigade




Na aerodromu „Lađevci” kod Kraljeva danas je svečano obeležen Dan 98. vazduhoplovne brigade.

Svečanosti su prisustvovali komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković, komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Željko Bilić, komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović, komandant 250. raketne brigade pukovnik Tiosav Janković, komandant 126. brigade VOJIN pukovnik Aleksandar Dučić, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, nekadašnji komandanti brigade, predstavnici lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve, BIA, Žandarmerije i drugi gosti.



Čestitajući praznik svim pripadnicima, komandant 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Dejan Vasiljević podsetio je na bogato istorijsko nasleđe, visoku stručnu osposobljenost, snažan kolektivni duh i nesalomivi borbeni moral pripadnika te brigade.

Sumirajući rezultate rada u proteklih godinu dana, pukovnik Vasiljević je podsetio na učešće pripadnika brigade u realizaciji brojnih vežbi, posebno ističući združeno-taktičku vežbu sa bojevim gađanjem „Vek pobednika 1918-2018“, koja služi na ponos jedinice, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Vojske Srbije i cele otadžbine.



– U godini koja je pred nama očekuje nas modernizacija aviona Orao, uvođenje u naoružanje lakog višenamenskog helikoptera H-145M, već u prvoj polovini 2019. godine, koji je danas najsavremeniji u svojoj klasi, poručio je pukovnik Vasiljević govoreći o budućim planovima i naglasio da je najveća vrednost brigade u ljudima, njihovom znanju i odgovornom i profesionalnom pristupu svakom zadatku.

Današnju svečanost upotpunio je defile jedinica 98. vazduhoplovne brigade, a odata je i počast poginulim i preminulim pripadnicima jedinice.
Dan 98. vazduhoplovne brigade obeležava se u znak sećanja na 28. novembar 1949. godine, kada je formiran 98. lovačko-bombarderski avijacijski puk,  jedinica sa najdužom tradicijom od svih koje su ušle u sastav današnje brigade i najstarija formirana jedinica u nekadašnjem RV i PVO.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
28.11.2018
mp4 (103,16 MB)
Obraćanje komandanta 98.vbr pukovnika Dejana Vasiljevića
28.11.2018
mp4 (261,65 MB)
Svečanost