Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.11.2018.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na Sajmu sporta




Pod sloganom "Put uspeha", pod kupolama Beogradskog sajma zvanično je otvoren sedmi po redu Sajam sporta, na kome su se, među učesnicima više od 90 disciplina,  predstavili i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Štand Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na sportskom Sajmu privukao je pažnju brojnih posetilaca, koji su iz prve ruke mogli da saznaju o uspesima koji su ostvarili vojni sportisti na domaćim i inostranim takmičenjima, kao i o tome koliko se pažnje pridaje fizičkoj obuci i sportu u Vojsci Srbije. Prvog dana sajma, štand je posetio i brigadni general Siniša Radović šef delegacije Republike Srbije pri CISM (Međunarodnog saveta za vojne sportove), kao i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.



Posebno atraktivan prikaz koji je privukao pažnju brojnih posetilaca bila je demonstracija borilačkih veština, kojom su se gostima prvog dana sajma predstavili pripadnici Specijalne brigade i pripadnici jedinice Vojne policije specijalne namene „Kobre“.  

Današnji sajamski dan obeležio je i 13. nacionalni seminar Sportskog saveza Srbije, kome su prisustvovali načelnik Vojne akademije general–major Bojan Zrnić, kao i potpukovnik Aleksandar Miloradović, član Delegacija Republike Srbije pri CISM.

Govoreći o značaju učešća na Sportskom sajmu i dostugnućima u sportu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, potpukovnik Miloradović je učesnicima skupa predstavio i plan razvoja sporta u okviru Ministartsva odbrane i Vojske Srbije.


- Za 1. januar 2019. godine planirano je formiranje Sportske jedinice u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Ministar odbrane Aleksandar Vulin je doneo odluku o formiranju ove jedinice, u čijem sastavu će biti sadašnji pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i vrhunski sportisti Srbije, međunarodnog i domaćeg ranga – naglasio je potpukovnik Miloradović.

Prema njegovim rečima, uočen je trend da sve veći broj oružanih snaga stvara specijalizovane formacije u svojim sastavima, omogućavajući im vrhunske uslove za treninge kako bi dostojno predstavljali svoju državu i vosjku.

- Ulaskom u profesionalnu vojnu službu renomirani sportisti podižu ugled oružanih snaga u državi, a kroz visoka sportska ostvarenja na međunarodnom planu promovišu svoju zemlju i kreiraju bolji imidž nacionalnih oružanih snaga – naglasio je potpukovnik Miloradović.

Kako je istakao, planirano je da sportska jedinica u svom sastavu ima jednog rukovodioca i jednog trenera, koji će biti pripadnici Vojske Srbije u činu oficira, i po trojicu sportista u oficirskim i podoficirskim činovima. Ostalih 12 mesta, kako je dodao, biće dodeljeno renomiranim srpskim sportistima.



U svom izlaganju na današnjem skupu, potpukovnik Miloradović se osvrnuo i na značaj fizičke obuke Vojsci Srbije, učešće pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na takmičenja pod okriljem Međunarodnog saveza za vojne sportove – CISM, najznačajnij aktivnosti Delegacije naše zemlje pri CISM u 2019. godini, kao i o unapređenju saradnje sa Ministartsvom omladine i sporta, Sportskim savezom Srbije, Olimpijskim komitetom Srbije i drugim sportskim organizacijama i savezima.

Nakon izlaganja na 13. Nacionalnom seminaru, pažnju posetilaca privukla su i dešavanja na terenima u okviru hale 1 Beogradskog sajma, gde su svoje sposobnosti i uvežbanost predstavile tri ekipe Vojske Srbije - odbojkaška ženska ekipa Vojne gimnazije i dve ekipe sa Vojne akademije, muška košarkaška – 3x3 ekipa i ženska futsal ekipa.

Manifestacija je otvorena 23. novembra i trajaće do nedelje 25. novembra.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.11.2018
mp4 (290,88 MB)
Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na Sajmu sporta