Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.11.2018.

Obeležen Dan VFC „Zastava film“



 
Vojnofilmski centar „Zastava film“ obeležio je danas Dan vojne filmske ustanove – 14. novembar i veliki jubilej - 70 godina postojanja tog svojevrsnog svedoka i hroničara naše istorije. Tim povodom održana je svečanost kojoj su prisustvovali  predstavnici sistema odbrane, brojni saradnici i prijatelji „Zastava filma“.
 
Čestitajući zaposlenima praznik, direktor VFC „Zastava film“ potpukovnik Goran Ikonić istakao je da je prethodna godina period u kome je taj  kolektiv ispunio sve postavljene zadatke i postigao značajne rezultate na koje je ponosan.
 


On je naglasio da je godinu jubileja, „Zastava film“ obeležila i velikom filmskom proizvodnjom, usklađujući filmske projekte s mnogobrojnim dnevnim medijskim aktivnostima. Rezultati na koje su ponosni, istakao je potpukovnik Ikonić, ne bi bili mogući bez podrške nadležnih, koji su u minuloj godini činili velike napore kako bi se poboljšali uslovi rada u Vojnofilmskom centru.
 
Današnja svečanost bila je prilika da se „Zastava film“ zahvali ustanovama i jedinicama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bez čije pomoći u prethodnih godinu dana ne bi postigli ovako zapažene rezultate. Takođe, zaposleni u ovom jedinom vojnofilmskom centru u Srbiji dobili su zahvalnice za uložen trud i rad u periodu izmeću dva praznika.
 
„Zastava film“, ustanova u sastavu Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, sedam decenija prati vojnički život, beleži društvene događaje, neguje vojničke tradicije i aktivno učestvuje u kulturnom i javnom životu na ovim prostorima. Ustanova poput nje u našem okruženju a i šire nema mnogo, jer je vojna filmska industrija privilegija samo razvijenih armija, a među njima i naše vojske.
 


Danas je mala, moderna produkcija tehničko-tehnološki i stručno opremljena da realizuje mnogobrojne složene zadatke u okviru sistema odbrane i da da pun doprinos kulturnom životu srpskog društva. Sedam decenija je najverniji hroničar i istoričar vremena iz vizure života Vojske, koja će i u budućnosti biti kamerom beležiti vojnički život.
 
Povodom jubileja, dan ranije, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je VFC „Zastava film“ Sretenjskim ordenom trećeg stepena za izuzetne zasluge u oblasti kulture od značaja za sistem odbrane i Vojsku Srbije, doprinos ugledu Republike Srbije u zemlji i inostranstvu, a ministar odbrane Aleksandar Vulin dodelio je toj vojnofilmskoj kući Vojnu spomen-medalju za izuzetan doprinos sistemu odbrane.
 
Davne 1948. godine formirano je Odeljenje za proizvodnju filmova Jugoslovenske armije u Beogradu. Prva ostvarenja bili su Filmski pregledi iz Jugoslovenske armije – hronike i komentari armijskog i društvenog života. Današnji naziv, Vojnofilmski centar „Zastava film“ dobija 1962. godine. Na međunarodnim i domaćim festivalima VFC osvojio je brojne nagrade i priznanja.
 
 
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
14.11.2018
mp4 (246,82 MB)
Obraćanje potpukovnika Ikonića
14.11.2018
mp4 (175,93 MB)
Dodela priznanja