Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.10.2018.

Ministar Vulin: Srbija ne prihvata formiranje "vojske Kosova" i ostaje vojno neutralna




 
Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas, u zgradi Starog generalštaba, sa ministarkom odbrane Republike Italije Elizabetom Trenta, koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.
 
Ranije danas, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministarkom Trenta u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike u Beogradu.
 
Posle svečanog dočeka, ministri Vulin i Trenta održali su sastanak na kom su razmatrana ključna pitanja saradnje u oblasti odbrane, kao i dalji pravci njenog unapređenja.
 


Ministar Vulin izrazio je zadovoljstvo time što je jedna od prvih poseta u mandatu ministarke Trenta upravo današnja poseta Beogradu.
 
- Veoma je važno da Srbija i Italija nastave sa tako dobrim odnosima kada je u pitanju saradnja ministarstva odbrane. Stav Italije se u Srbiji veoma ceni i mi Italiju doživljavamo kao jednu od ključnih zemalja u Evropskoj uniji. Želim da Vam zahvalim na ulozi u misiji KFOR i na ponašanju italijanskih vojnika u najtežim trenucima za srpski narod na Kosovu i Metohiji. Da nije bilo hrabrosti italijanskih vojnika tokom martovskog pogroma 2004. godine mi danas ne bismo imali neka od najsvetijih mesta u našoj pravoslavnoj crkvi. Zato sam veoma ohrabren što ste mi rekli da se italijanski kontingent u okviru KFOR-a na Kosovu i Metohiji neće umanjivati i da će Italija nastaviti da daje komandante KFOR-a, istakao je ministar Vulin.
 
On je naglasio i da je Srbija vojno neutralna zemlja, da kao takva ne želi da pristupa nijednom od vojnih saveza i zato smo zahvalni na poziciji italijanske vlade i države koja našu poziciju neutralnosti razume i prihvata.
 


- Predsednik Aleksandar Vučić, koji vodi pregovore sa predstavnicima Prištine, vodi hrabru i doslednu politiku. To je politika traženja kompromisa, politika koja hoće da razume da na prostoru čitavog Balkana moraju vladati mir i stabilnost. Upravo zbog toga Srbija ne može da prihvati formiranje “vojske Kosova”, jer smatra da formiranje bilo kakvih paravojnih snaga na prostoru Kosova i Metohije zapravo stvara nestabilnost, nemir, izazivaju opasnost, ne samo za Srbiju već za čitav region. Rezolucija 1244 jasno kaže da je jedina oružana sila na prostoru Kosova i Metohije KFOR i još jednom bih zahvalio Italiji na njenom učešću i doprinosu u okviru KFOR-a. Veoma sam ponosan na zajedničko učešće sa predstavnicima italijanske vojske u misiji u Libanu i veoma sam zadovoljan što smo zajedno u stanju da drugim narodima obezbedimo mir. Radujem se nastavku naše saradnje, poručio je ministar Vulin i dodao da se nada i da će vojno-ekonomska saradnja Srbije i Italije biti bolja nego do sada i da će italijanska strana uvideti kako srpska vojna industrija ima mnogo toga da ponudi.
 
Ministarka Trenta zahvalila je ministru Vulinu i vlastima u Srbiji na tome što cene ulogu Italije u Srbiji i na Balkanu.
  


- Moja poseta Srbiji je prva poseta jednog ministra iz nove italijanske vlade. Na sastancima koje sam danas imala sa predsednikom Vučićem i ministrom Vulinom istakla sam svesrdnu podršku Italije evropskom putu Srbije, a takođe i procesu važnih reformi koje se sprovode u okviru pristupnih pregovora. Takođe sam izrazila i našu podršku naporima predsednika Vučića da se dođe do kompromisnog rešenja sa Prištinom. Mi smo svesni da se dijalog, pod pokroviteljstvom visoke predstavnice Evropske unije, vodi o složenim temama. Smatramo da obe strane treba da iskoriste sve svoje pregovaračke kapacitete i potencijale kako bi se definisao sporazum i dogovor bio postignut i kako bi se došlo do normalizacije odnosa, istakla je ministarka Trenta.
 
Kako je istakla, današnji razgovori sa ministrom Vulinom bili su o temama od zajedničkog interesa.
 
- To je spektar tema od jačanja bilateralne saradnje, do zajedničkog učešća u multinacionalnim operacijama. Takođe smo razgovarali i o mogućnostima koje postoje, u smislu intenziviranja saradnje u oblasti odbrambene industrije, zaključila je ministarka odbrane Italije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
22.10.2018
mp4 (34,07 MB)
Prijem kod predsednika Vučića
22.10.2018
mp4 (143,75 MB)
Sastanak
22.10.2018
mp4 (216,32 MB)
Izjava ministra Vulina
22.10.2018
mp4 (238,87 MB)
Izjava ministarke Trente