Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.10.2018.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na "Danima slobode"




Od 19. oktobra do 1. novembra Beograd će ove godine biti svečaniji nego inače. Gradska uprava Grada Beograda je, u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije, Gradskim zavodom za zaštitu spomenika kulture, Omladinskim pozorištem Dadov i brojnim sponzorima, odlučila da se Dani oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu obeleže jedinstvenim desetodnevnim programom u kojem će se istaći sve slobodarske vrednosti prestonice.

Kao i prethodnih pet godina,  manifestaciju koja se od ove godine održava pod nazivom "Dani slobode" podržaće Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, čije će učešće biti najzapaženije 27. i 28. oktobra. Osim defilea Reprezentativnog orkestra Garde od Terazija do Kalemegdana, Vojni muzej organizovaće besplatne obilaske muzejskih postavki na Kalemegdanu.

 
Kako je na konferenciji za štampu, organizovanoj povodom "Dana slobode" u Gradskoj skupštini, istakao pukovnik Slađan Ristić, načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane, neće to biti sve što Vojska Srbije nudi gradu tokom tih desetak dana, posvećenih slobodarskoj tradiciji srpske prestonice.

- Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije će od 20. oktobra do 1. novembra, u okviru manifestacije „Dani slobode“, organizovane povodom obeležavanja 74 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i sto godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, uzeti učešće u realizaciji brojnih aktivnosti. Najpre će za memorijalni defile 20. oktobra obezbediti replike 30 zastava NOR-a i dva topa iz Vojnog muzeja, učešće 30 kadeta Vojne akademije i angažovanje kamiona FAP pored palate „Albanija“ u Beogradu. Zatim će, za scensko-muzički spektakl „Beogradske sene“ 1. novembra osigurati četiri puške i 10 replika zastava i 18 uniformi iz perioda Prvog svetskog rata - rekao je pukovnik Ristić.

O predstojećim "Danima slobode" u Skupštini grada Beograda govorili su predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenik i pomoćnik gradonačelnika Goran Vesić i Andreja Mladenović i reditelj Ljubiša Ristić, koji je režirao scenski spektakl „Oslobođenje Beograda“ u Šećerani.
videoVIDEOGALERIJA
15.10.2018
mp4 (346,96 MB)
Obraćanje pukovnika Ristića