Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.10.2018.

Izložba "Ratni fotoreporter - Rista Marjanović"




U Galeriji RTS otvorena je izložba "Ratni fotoreporter - Rista Marjanović", koju zajedničkim snagama realizuju Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, RTS i Ministarstvo odbrane, odnosno Vojnofilmski centar "Zastava film".

Izložbu je otvorila Olivera Vučković, v.d. direktora Zavoda, a o stvaralaštvu ratnog reporetra srpske Vrhovne komande - Risti Marjanoviću, mnogobrojnim ljubiteljima ratne fotografije govorili su Ilija Cerović, direktor RTS, Snežana Negovanović, autorka izložbe i Andrija Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda.



Zbirka fotografija i foto negativa Riste Marjanovića, koji je svojim foto objektivom svedočio o događajima u poluvekovnom vremenskom rasponu od 1910. do 1960. godine,  prepoznata je kao nacionalno kulturno blago i istorijski izvor prvog reda još daleke 1958. godine kada je stavljena pod zaštitu države. Od 8.542 reprodukovana snimka, koji čine Zbirku foto negativa Riste Marjanovića, na Prvi svetski rat odnosi se oko 500 snimaka od kojih je na izložbi predstavljeno 180 odabranih fotografija i nekoliko ličnih predmeta iz doma Marjanovića.

Autori izložbe u Galeriji RTS, otvorene do 28. oktobra, su Snežana Negovanović i Milojko Gordić.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.10.2018
mp4 (369,66 MB)
Izložba