Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.09.2018.

Ministar Vulin: Uvek ću zaštititi svakog ko radi za državu




- Uvek ću se založiti za to da čovek koji radi za državu bude zaštićen. Uvek ću se založiti i ako treba da snosim posledice, ja ću ih i snositi, ali oni koji su radili za državu treba da budu zaštićeni. Svaki radnik VBA mora da zna da je njegova država uz njega, da je njegovo Ministarstvo uz njega, a on treba samo da radi svoj posao u skladu sa zakonom i nikako drugačije. Ne može se drugačije voditi jedna država, a ne da se svako ko radi za državu kažnjava i prodaje – poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin odgovarajući u Domu Narodne skupštine na poslaničko pitanje poslanice Marinike Tepić koje se odnosilo na presudu Prekršajnog suda u kojoj mu je, kao odgovornom licu u Ministarstvu odbrane, naloženo da plati novčanu kaznu, jer nije odgovorio na zahteve upućene po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja.

Ministar Vulin je istakao da smatra da se traži da se preda kopija jednog izveštaja, koji je nastao neposredno nakon prebijanja Andreja Vučića i brata gospodina Malog.

- Traži se da se da ime operativca VBA koji je izveštaj sačinio, traži se izveštaj koji sadrži imena svedoka koji su rekli šta su imali da kažu i šta su videli u tom trenutku, i očekujete od mene, kao ministra, da vam predam tog čoveka – istakao je ministar Vulin ocenjujući da je to neprihvatljivo. 
 
- Zašto bih dao ime operativca Vojnobezbednosne agencije koji je sastavio odgovarajući zapisnik, zašto bi se znala imena svedoka u široj javnosti – da bi im neko rekao da promene mišljenje da nisu videli to što su videli. Da li treba svaki operativac VBA ili BIA ili bilo koje druge službe sutra da se plaši da li će neko saznati njegovo ime i onda kad sastavlja izveštaj treba da razmišlja da li će se to što je sastavio svideti sutra nekome ko će tražiti njegovo ime i tražiti da se rezultati njegovog rada pokažu u javnosti. Ne znam koja je to tajna policija ili policija uopšte, izlazi u toku sudskog postupka sa imenima ljudi koji rade u sudskom postupku, sa svedocima, sa potencijalnim svedocima, sa svime što čini jedan postupak. Ne znam da li biste tražili sve ovo da nije u pitanju Andrej Vučić i da nije on taj koji je prebijen. Možda bi se drugačije ponašali, ali kao što vidim, kad je u pitanju brat predsednika koji je onako surovo prebijan, onda tražite i svedoke i one koje su radili na tom slučaju – istakao je ministar Vulin.
 
Prema njegovim rečima, sud uopšte nije raspravljao o tome da li je pogrešio, nego je doneo presudu, jer se navodi “niste odgovorili u zakonskom roku”.

- To je njegovo pravo i ja ću, naravno, poštovati zakon bezuslovno, kao što ga poštujem čitavnog života, platiću kaznu , a ako posle moja žalbe sud dosudi, to je njegovo pravo – naglasio je ministar Vulin.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.09.2018
mp4 (76,76 MB)
Skupština