Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.09.2018.

Ministar Vulin: Dok Vučić vodi Srbiju, Srpska može da bude spokojna




 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik obišli su danas kompaniju "Orao" a.d. za proizvodnju i remont u Bijeljini. Vulin i Dodik su pre sastanka sa rukovodstvom kompanije položili venac u Spomen sobu poginulim radnicima - borcima, u krugu kompanije.
 
Kako je istakao ministar Vulin, bijeljinski "Orao" je jedna od strateški važnih preduzeća za razvoj vazduhoplovstva u Srbiji i Ministarstvo odbrane to veoma dobro zna.
 


- Upravo zbog toga i ove godine smo u poslove s "Orlom" uložili nešto više od tri miliona evra i kompanija može da računa u narednih pet godina da obim saradnje neće padati ispod toga. Za nas je "Orao" veoma bitan, baš kao što je i Republika Srpska beskrajno bitna za Republiku Srbiju. Dok je Aleksandar Vučić predsednik Srbije, Republika Srpska može da računa na pomoć i podršku - i diplomatsku, i političku i ekonomsku, i ta podrška nikada neće biti deklarativna samo na lepim željama i zajedničkim pojavljivanjima. To je podrška koja se vidi u otvaranju novih radnih mesta, otvaranju mostova, ulaganju novca u ono što je bitno za Republiku Srpsku, istakao je ministar Vulin.
 
On je dodao da bijeljinski "Orao", kao i fabrika motora specijalne namene na Palama i banjalučki "Kosmos", mogu da računaju na punu podršku Ministarstva odbrane Srbije koje će uvek svoje poslove "na prvom mestu zaključivati sa preduzećima iz Republike Srpske".
 
- Republika Srpska može da se mirno i sigurno osloni na nas, na Ministarstvo odbrane, na Vladu Srbije, i sa punim poverenjem da posmatra i politiku našeg predsednika Aleksandra Vučića, poručio je ministar Vulin.
 


Predsednik Dodik zahvalio je, pre svega, svim radnicima "Orla" na "vanljudskim naporima" da sačuvaju fabriku.
 
- Ponosan sam na ovaj proizvodni kapacitet i na naš današnji dogovor da 50 odsto vlasništva dobije firma koju odredi Vlada Srbije i da u tom načinu pokušamo da dogovorimo sigurnost posla i obezbedimo novi tehnološki korak koji je neophodan. Zahvalio bih i ministru Vulinu, ne samo na "Orlu", nego i na "Kosmosu" i na fabrici na Palama gde bez ugovora i njihove pažnje ovo ovde bi teže bilo očuvati, rekao je Dodik i zaključio da je Srbija najvažnija zemlja za regionalnu stabilnost i da je na čelu sa Aleksandrom Vučićem rekla da je "spremna da brani svoju slobodu svog naroda u celini".
 
- Mi smo pročitali da to znači i našeg prostora. Zato možemo zajedno da ulazimo u vlasničke i poslovne odnose. Tu najveći doprinos daje ministar odbrane Aleksandar Vulin i nadam se da ćemo brzo rešiti sve po tom pitanju, rekao je predsednik Republike Srpske.
 


Direktor bijeljinskog "Orla" Milan Prica izrazio je zadovoljstvo današnjom posetom i postignutim dogovorom.
 
- Cilj današnje posete bio je proširenje saradnje i ulaganje u fabriku. Moramo je održati jer je biser na ovim prostorima, a da nije bilo Republike Srbije mi ne bismo ni opstali. Danas je najveći kupac, odnosno korisnik naših usluga, Srbija. Napomenuo bih da mi radimo za ceo svet i živimo od našeg rada, istakao je direktor Prica i posebno pohvalio radnike u fabrici koji su postigli dogovor da im plata kasni jedan mesec kako bi kupili novu opremu.
 
Kompanija "Orao" a.d . za remont i proizvodnju u Bijeljini bavi se delatnošću u okviru vazduhoplovstva. Osim važnog partnerstva sa Republikom Srbijom, "Orao" između ostalog izvozi motore na indijsko, englesko i italijansko tržište.
 

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.09.2018
mp4 (124,47 MB)
Izjava ministra Vulina
20.09.2018
mp4 (275,42 MB)
Izjava predsednika Dodika
20.09.2018
mp4 (220,04 MB)
Izjava direktora Milana Price
20.09.2018
mp4 (255,3 MB)
Poseta