Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.09.2018.

Ministar Vulin: Briga o ljudima i obuka su odlike uspešne vojske





Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji zamenika komandanta Kopnene vojske general-majora Želimira Glišovića i komandanta Druge brigade Kopnene vojske brigadnog generala Željka Kuzmanovića, obišao je danas obuku pripadnika 28. mehanizovanog bataljona, novoizgrađene objekte za smeštaj borbenih vozila i bogoslužbene prostore u kasarni „Rifat Burdžević – Tršo“ u Novom Pazaru.
 
Na početku obilaska, komandant Druge brigade brigadni general Željko Kuzmanović i potpukovnik Aleksandar Zdravković informisali su ministra Vulina o zadacima i dostignutom nivou operativnih sposobnosti jedinice.
 


Kako je istakao ministar odbrane, Druga brigada Kopnene vojske je brigada u kojoj se vodi računa o čoveku, o obuci, a obuka i briga o ljudima je ono što razlikuje uspešnu od neuspešne vojske.
 
- Mi ćemo i više nego do sada obratiti pažnju na obuku, ali ne samo aktivnih pripadnika, već i rezervnog sastava Vojske Srbije, što je deo potrebe da svi zajedno branimo našu zemlju, da svi budemo spremni za odbranu zemlje, ali i da budemo spremni da zemlju čuvamo u trenucima elementarnih katastrofa, da znamo šta da radimo i kako da se ponašamo tokom poplava, požara i svega što može da ugrozi život i imovinu. Druga brigada daje svoj doprinos i nastaviće da daje doprinos, rekao je ministar odbrane
 
Prema njegovim rečima, Druga brigada je deo ove zajednice.
 


- Ovo nije okupatorska vojska. Ovo je vojska koja je izrasla iz ovog naroda i zbog ovog naroda. Zato posebno pozivam pripadnike većinskog naroda, na ovom prostoru pripadnike Bošnjačke zajednice, da se prijavljuju i učestvuju u svojoj vojsci. Njihova verska prava su zagarantovana i sve ono što čini njihovu specifičnost u Vojsci Srbije se poštuje i razvija. Pozivam ih da priđu svojoj vojsci, da budu njen deo i čuvaju svoju jedinu domovinu i zemlju, našu zajedničku Srbiju. Nemojmo dozvoliti da bilo ko, ko je željan jeftine političke promocije, pravi među nama podele. Podela nema i ne može ih biti, a koliko vidim oni koji to rade - rade obično kada žive u Beogradu, onda smatraju da je to najbolja i najlepša država, a valjda i vojska, a kada ostanu bez funkcije i položaja u Beogradu onda su spremni da svađaju narod. Ovo je vaša vojska. Ovo je naša vojska. Ovo je naša jedina zemlja i molim Bošnjake da u većem broju priđu Vojsci Srbije - kvalitet života se popravlja, plate nam rastu, uslovi rada su sve bolji i tako će se nastaviti. Iskoristite tu priliku, zaključio je ministar Vulin.
 


Komandant Druge brigade brigadni general Željko Kuzmanović predstavio je ministru Vulinu stanje i dostignut stepen operativnih sposobnosti komande i jedinica Druge brigade, infrastrukturu kasarne u Novom Pazaru, kao i deo trenažnih kapaciteta. Prema njegovim rečima, komanda i jedinice Druge brigade operativno su sposobne da izvrše sve postavljene zadatke.
 
Pre obilaska, ministar Vulin sastao se sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i načelnikom Raškog upravnog okruga Nebojšom Simovićem.
 
Gradonačelnik Biševac istakao je veoma dobru saradnju Grada Novog Pazara i Vojske Srbije i poručio da je vojska uvek pomagala građanima Novog Pazara, a posebno je naglasio to što pripadnici Vojske Srbije različitih veroispovesti u novopazarskoj kasarni imaju prostorije za obavljanje verskih obreda. On je zahvalio i pohvalio to što je Vojska Republika Srbija zastavnika prve klase Elvira Smailagića uputila, kao svog predstavnika, na Hadž u Saudijsku Arabiju.
 


Načelnik Raškog upravnog okruga Simović izrazio je zadovoljstvo posetom ministra Vulina i zahvalio pripadnicima Druge brigade za sve što su uradili, i što rade, u pružanju pomoći civilnom stanovništvu, jer je "vojska uvek sa svojim stanovništvom".
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
19.09.2018
mp4 (187,29 MB)
Izjava ministra Vulina
19.09.2018
mp4 (94,06 MB)
Izjava generala Kuzmanovića
19.09.2018
mp4 (114,09 MB)
Izjava gradonačelnika Biševca
19.09.2018
mp4 (73,48 MB)
Izjava načelnika okruga Simovića
19.09.2018
mp4 (43,52 MB)
Sastanak
19.09.2018
mp4 (335,55 MB)
Obilazak