Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.09.2018.

Reprezentativni orkestar Garde zadivio Belgiju




 
Festival vojnih orkestara koji je ove godine, povodom stogodišnjice okončanja Prvog svetskog rata, održan u belgijskom gradu Liježu ostaće upamćen po izuzetnom nastupu Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije. Pod dirigentskom palicom majora Aleksandra Đurova muzičari naše Vojske su, tokom dva festivalska dana, 15. i 16. septembra, građanima Valonije predstavili najlepše srpske melodije u spomen savezništva i žrtava koje su obe zemlje podnele pre tačno jednog veka.
 


Osim orkestra Garde, koji je predstavljao našu državu, tu su se našli i Orkestar Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Belgije, Orkestar vatrogasne brigade iz Pariza, Orkestar Ratnog vazduhoplovstva Savezne Republike Nemačke, Gajdaški orkestar Policije iz Holandije, dok je Italiju predstavljao duvački orkestar „Fanfara de Barsilijeri“. Posebnu atrakciju predstavljali su gimnastičari-vatrogasci iz Pariza, koji su u pauzi između nastupa orkestara publiku zadivili svojim akrobacijama.
 
Drugog dana Festivala, orkestri su održali zajednički koncert na platou Palate Provincije u Liježu tokom kojeg je svaki od njih imao i petnaestominutni individualni nastup. Svečanosti su prisustvovali predstavnici civilnih i vojnih struktura provincije Lijež i regije Valonije, a Republiku Srbiju  predstavljali su ambasadorka dr Marina Jovićević, šef vojne misije Republike Srbije pri NATO-u brigadni general Predrag Bandić i izaslanik odbrane kapetan fregate Ivan Zarić.
 


Zbog izuzetnog prijema naših muzičara i ovacija koje su dobijali i tokom nastupa, ambasadorka Republike Srbije u Kraljevini Belgiji dr Marina Jovićević nije krila zadovoljstvo.
 
– Bila je ovo izuzetna prilika da se predstavi naša zemlja, naša Vojska, ono što je najbolje od Srbije. Kada na tribini stojite pored predstavnika veoma važnih država Evropske unije, kao jedina zemlja iz našeg regiona, i kada čujete himnu „Bože pravde“, kompozicije „Vostani Serbie“ ili „Tamo daleko“ ne možete a da se ne naježite. Ovaj kulturni događaj će sigurno doprineti razvoju saradnje sa regionom Valonija i Kraljevinom Belgijom, izjavila je ambasadorka Jovićević zahvalivši Vojsci Srbije što je imala sluha da odgovori pozitivno na poziv koji je upućen Reprezentativnom orkestu Garde uz nadu da će oni uskoro ponovo nastupiti u Kraljevini Belgiji.
 


– Način na koji su građani Liježa pozdravili naš orkestar i oduševljenje koje su iskazali nesumnjivo govori o spremnosti da se Srbija sagleda na neki drugi način, rekla je ambasadorka istakavši da je veoma važna poruka to što se upravo zastava Republike Srbije našla pored zastava zemalja osnivača Evropske unije. Ona je dodala da u svakoj prilici treba podsećati šta je Srbija bila i u Prvom i u Drugom svetskom ratu i kakve je vrednosti baštinila.
 
Brigadni general Predrag Bandić bio je, kako je rekao, ponosan na svoju uniformu i na uniformu naših Gardista.
 
– Oni su na veličanstven način predstavili Vojsku Srbije i Republiku Srbiju. Lijež je stari grad koji neguje tradiciju ovakvih događaja. Pojaviti se danas ovde i dobiti takav aplauz bilo je zadovoljstvo, istakao je general Bandić.
 


Nastupom Reprezentativnog orkestra Garde u Liježu, prema rečima izaslanika odbrane kapetana fregate Ivana  Zarića, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije dokazali su da pridaju veliki značaj obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata.
 
– Pokazujemo saveznicima iz tog perioda koliko nam je stalo do svetle tradicije naših predaka i koliko je taj period istorije za nas važan, podvukao je kapetan fregate Zarić.
 
Melodije „Marša na Drinu“ i ostalih srpskih koračnica odjekivale su centrom prelepog belgijskog grada i u subotu 15. septembra, kada je održan promenadni koncert svih gostujućih orkestara. Veliki broj građana s neskrivenim zadovoljstvom slušao je briljantnu izvedbu naših vojnih muzičara uz glasne ovacije i aplauze posle svake numere.
 
 
 
photoFOTOGALERIJA