Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.09.2018.

Uručene diplome kadetima Vojne akademije



Načelnik Vojne akademije pukovnik Miroslav Talijan uručio je danas diplome kadetima 139. klase, petnaestorici studenata master akademskih studija i samofinansirajućim studentima Vojne akademije. Osnovne akademske studije na Vojnoj akademiji završili su 99 kadeta iz Republike Srbije, dva kadeta iz Oružanih snaga BiH i jedan kadet iz MUP-a Republike Srpske, sa prosečnom ocenom studija 8,30.
Svečanom skupu su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, rektor Univerziteta odbrane general-major Mladen Vuruna, načelnik Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse brigadni general Mile Jelić, načelnici uprava Generalštaba Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, brojni gosti i rodbina kadeta.

Državni sekretar Živković je čestitao kadetima uspešan završetak školovanja i podsetio da se ove godine obeležava veliki jubilej – 100 godina od završetka Velikog rata, rata u kome su srpsku vojsku predvodili oficiri školovani na našoj Vojnoj akademiji.

– Vi ste zaista naslednici znanja naših slavnih vojskovođa i profesora Vojne akademije i to podrazumeva da znate, smete, možete, hoćete sve što naša otadžbina Srbija od vas bude tražila, poručio je državni sekretar Živković i podsetio na vrednosti koje zauzimaju najviše mesto i koje su duboko usađene budućim oficirima tokom školovanja  – vojnička čast, ljubav prema otadžbini i ponos na slavnu istoriju i tradicije našeg naroda.

On je istakao da je samo svestran i savremeno obrazovan oficir, koji je spreman ne stalno učenje i usavršavanje, garant snage, moći i sposobnosti Vojske Srbije da brani i odbrani svoju zemlju. Najmlađim oficirima Vojske Srbije državni sekretar je rekao da je njihov osnovni zadatak da znanja i veštine koje su stekli u Akademiji upotrebe tako što će uspešno predvoditi svoje jedinice na zadacima u zemlji i inostranstvu.

– Sve što radite neka bude odraz vaše časti, odanosti svojoj otadžbini, građanima naše zemlje te odraz vašeg obrazovanja i usvojenih veština tokom školovanja. Budite uzvišeni, budite ponosni na činjenicu da ste oficiri naše vojske – poručio je kadetima državni sekretara Živković.
Tradicionalno, na svečanosti su nagrađeni kadeti koji su postigli najbolji uspeh po studijskim programima. Rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Mladen Vuruna uručio je nagrade kadetima Katarini Janković (9,69) – sa studijskog programa Menadžment u odbrani, Maši Ilić (9,81) – sa studijskog programa Javne finansije, Dušanu Miljkoviću (9,6) – sa studijskog programa Vojnoelektronsko inženjerstvo, Stefanu Radenkoviću (9,31) – sa studijskog programa Logistika odbrane, Stefanu Kovarbašiću (8,92) – sa studijskog programa Protivvazduhoplovna odbrana,  Stefanu Rašiću (8,81) – sa studijskog programa Vojnomašinsko inženjerstvo, Miloradu Vidoviću (8,56), pripadniku OS BiH – sa studijskog programa Menadžment u odbrani i  Nemanji Miletiću (7,84) samofinansirajućem studentu – sa studijskog programa Logistika odbrane.

Tradicionalne nagrade dobili su i kadeti koji su izradili najbolji završni rad po obrazovno-naučnim poljima. To su kadet Katarina Janković, studijski program Menadžment u odbrani, modul artiljerija, i Marko Novčić, studijski program Vojnoelektronsko inženjerstvo, modul telekomunikacije. Nagrade im je uručio dekan Vojne akademije pukovnik prof. dr Dragan Trifković.

Nagradu Fonda „Potporučnik Borko Nikitović” ove godine je Katarini Janković, najboljem kadetu vida KoV (rod artiljerija), uručila Zora Nikitović, majka nastradalog potporučnika JNA Borka Nikitovića.

Kadeti 139. klase su savladali sve sadržaje vojnog osposobljavanja i stekli potrebne kompetencije za obavljanje početnih dužnosti u svom rodu, odnosno službi. Četvorogodišnje školovanje realizuje se na akreditovanim studijskim programima u polju društveno-humanističkih, tehničko-tehnoloških i prirodno matematičkih nauka i prilagođeno je najvišim standardima visokog obrazovanja.
photoFOTOGALERIJA