Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.08.2018.

Pripadnici Vojske Srbije na Velokogospojinskim danima u Novom Bečeju




Na ovogodišnjoj 25. manifestaciji Velikogospojinskih dana u Novom Bečeju, koji se održavaju od 23. do 26. avgusta, po treći put učestvovali su pripadnici Rečne flotile, uz njih po prvi put učešće su uzeli i pripadnici Prve brigade kopnene vojske i Specijalne brigade.



- Za ovu priliku, na vez novobečejske luke na Tisi uplovili su Brod posebne namene „Kozara“, i po jedan rečni višenamenski, rečni patrolni i rečni desantni brod iz sastava Prvog i Drugog rečnog odreda Rečne flotile - kaže kapetan fregate Darko Stričić komandant Drugog rečnog odreda, dodajući kako su brodovi Rečne flotile i članovi posada od ranog jutra, pa sve do kasnih večernjih sati bili dobri domaćini brojnim posetiocima svih uzrasta.

Naravno, oni najmlađi bili su i najznatiželjniji, pa su mnogi od njih poželeli da kao pravi matrozi stanu za brodsko kormilo, nišanske sprave brodskih toova, ali i da pozvone u brodsko zvono broda „Kozara“. Mornari su bili tu da im ispune gotovo svaku želju kako bi zajedničko druženje ostalo u što lepšoj trajnijoj uspomeni.



Na palubi broda „Kozara“ posetioci su mogli pogledati i izložbenu postavku o 100 godina Srpske rečne flotile.

Ovoga puta svoje naoružanje i opremu građanima Novog Bečeja, ali i brojnim posetiocima, predstavili su i artiljerci, pešadinci i izviđači Prve brigade i Specijalne brigade. Posetioci su imali priliku da se druže sa vojnicima i izbliza pogledaju savremena optoelektronska sredstva za osmatranje, samohodni višecevni lanser 128 milimetara „Oganj“, pešadijsko oružje, kao i deo najnovijeg arsenala srpskih specijalaca uz stručno objašnjenje poručnika Đorđa Kocića i zastavnika Zorana Ristića.

Pune ruke posla imala je i razvodnik Marija Jovanović, jer su mnogi poželeli da pogledaju kroz nišansku spravu dalekometne puške 12,7 milimetara za koju je ona pravi stručnjak.

-Za četvrt veka, Velikogospojinske dane uspostavili smo kao najveću porodičnu manifestaciju u Srbiji - kaže Branko Svilengaćin, zamenik predsednika novobečejske opštine, ističući pri tom izuzetnu i već tradicionalnu saradnju sa pripadnicima Vojske Srbije.
photoFOTOGALERIJA