Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.08.2018.

Ministar Vulin: Izuzetni odnosi Vučića i Lukašenka unapređuju odnose Srbije i Belorusije



- Srbija i Belorusija sve bolje sarađuju zahvaljujući izuzetnom odnosu predsednika Vučića i Lukašenka, a vojno-vojna saradnja dve zemlje je na najvišem nivou do sada. Remont i modernizacija četiri MiG-a 29 koje nabavljamo od Belorusije ide po dogovorenom planu, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin po završetku sastanka sa beloruskim kolegom Andrejem Aleksejevičem Ravkovim u Minsku. Ministri Vulin i Ravkov su danas prisustvovali i otvaranju Izaslanstva odbrane Republike Srbije u Republici Belorusiji.
 
Ministar Vulin, u razgovoru sa kolegom Ravkovim, preneo je lične pozdrave predsednika Vučića predsedniku Lukašenku i još jednom potvrdio da je izuzetan odnos dva predsednika omogućio i da naše države dobro sarađuju, svakim danom sve bolje, a da ministarstva odbrane imaju saradnju koja nikada nije bila na višem nivou.
 
- Nakon razgovora sa ministrom Ravkovim mogu sa zadovoljstvom da kažem da ćemo nastaviti sa našom saradnjom i da se dogovor oko četiri MiGa, njihovog remonta i modernizacije nastavlja u skladu sa našim dogovorima i svakako će mnogo značiti i mnogo pomoći poboljšanju operativne sposobnosti RV i PVO Republike Srbije, izjavio je ministar Vulin.
 
Zahvalio se svom beloruskom kolegi na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji kada je reč o rešavanju pitanja Kosova i Metohije.
 
- Belorusija je prijateljska zemlja. Odnos Belorusije u svim međunarodnim forumima je takav da se Srbija uvek i bezrezervno podržava i zbog toga smo joj zahvalni. Ali tu je i sigurnost da će uvek prema Belorusiji Srbija nastupati maksimalno prijateljski i da će uvek nastojati da pomogne razvoju naših odnosa kao i poštovanju međunarodnog prava svuda u svetu, rekao je ministar Vulin.
 
On je istakao i da je vojno-vojna saradnja sa Belorusijom u usponu.
 
- Naši vojnici zajedno vežbaju, imaju 24 zajedničke aktivnosti, a na Međunarodnim vojnim igrama srpsko-beloruski snajperski par osvojio je zlatnu medalju i time pokazao da smo jedni od najboljih snajperista na svetu, rekao je ministar Vulin.
 
Ministri odbrane Srbije i Belorusije, Aleksandar Vulin i Andrej Ravkov, prisustvovali su danas u Minsku i otvaranju Izaslanstva odbrane Republike Srbije u toj zemlji.
 
- Rusija i Belorusija su prijateljske zemlje, a ovo je dokaz da se naša saradnja razvija u svim oblastima. Vojno-vojna saradnja je nešto čemu polažemo veliku pažnju i ovo je ne samo dokaz naših sadašnjih odnosa, već je ovo poruka za naše buduće odnose. Mi imamo prostora da razvijamo našu saradnju, imamo prostora da napredujemo, a na ovaj način ćemo to omogućiti, izjavio je ministar Vulin.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.08.2018
mp4 (175,01 MB)
Izjava ministra Vulina posle sastanka
12.08.2018
mp4 (132,91 MB)
Sastanak
12.08.2018
mp4 (41,05 MB)
Izjava ministra Vulina posle otvaranja Izaslanstva
12.08.2018
mp4 (108,86 MB)
Otvaranje Izaslanstva