Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.07.2018.

Ministar Vulin: Obučenost i opremljenost kineske vojske cilj koji i mi sebi postavljamo




- Obučenost i opremljenost Narodnooslobodilačke vojske Kine je cilj koji i mi sebi postavljamo. Naše armije će u budućnosti sarađivati upravo u te dve oblasti, izjavio je izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je tokom drugog dana zvanične posete Kini obišao elitnu Treću gardijsku diviziju Narodnooslobodilačke armije zaduženu za odbranu Pekinga.
 
Ministar Vulin je istakao da nam je cilj da obezbedimo da odgovarajuća pomoć koju kineska strana vrlo često usmerava prema našoj vojsci bude adekvatno iskorišćena, ali i da od njih iskoristimo znanja, obuku, njihove instruktore, svo ono što je ova velika, višemilionska armija u stanju da nam pruži.
 


- Zahvaljujući ličnim odnosima poverenja i međusobnog uvažavanja koji su uspostavljeni između vrhovnog komandanta Narodnooslobodilačke vojske NR Kine Si Đinpinga i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića dve vojske sarađuju na mnogo višem nivou nego što su sarađivale do sada. Odnosi između dva prva čoveka armija i odnosi između armija su na istorijski najvišem nivou i to se vidi po načinu na koji se Narodnooslobodilačka armija Kine odnosi prema nama, a te odnose ćemo ubuduće produbljivati i razvijati - od toga da sa nama deli i tehnologiju i znanja pa do toga da deli i obuku i opremu koja je nama i te kako važna, izjavio je ministar Vulin.
 
Izaslanika predsednika i vrhovnog komandanta Vojske Srbije ministra Aleksandra Vulina dočekao je zamenik komandanta Treće gardijske divizije stariji pukovnik Li Li koji je u ime svih pripadnika gostu poželeo srdačnu dobrodošlicu i izrazio iskrenu nadu da će srpska i kineska armija nastaviti dugogodišnje prijateljstvo, kao i razmenu znanja naših armija. U čast srpske delegacije pripadnici elitne divizije izveli su taktički prikaz – gađanje streljačkim naoružanjem, borilačke veštine i protivterorističku vežbu u urbanim uslovima.
 


Treća gardijska divizija spada u grupu elitnih jedinica s veoma dugom tradicijom, a osnovana je 1927. godine. Broji više od 11.000 vojnika. Tokom svoje istorije njeni pripadnici su učestvovali u više od 2.000 važnih borbi – oslobodilačkom ratu, ratu protiv Japana, kao i ratu protiv SAD u Severnoj Koreji. U mirnodopskom periodu učestvovali su u skoro svim paradama.
 
Divizija je namenjena za odbranu Pekinga, a njen osnovni zadatak u miru je realizacija obuke i održavanje sposobnosti za odbranu od napada s kopna, učešće u združenim operacijama PVO, izvođenje protivterorističkih operacija i operacija podrške i pružanja pomoći civilnim vlastima u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa , kao i podrška u realizaciji značajnijih infrastrukturnih projekata.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.07.2018
mp4 (157,2 MB)
Izjava ministra Vulina
24.07.2018
mp4 (297,08 MB)
Obilazak Treće gardijske divizije