Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.07.2018.

Otvorena izložba „Golgota i Vaskrs“




U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu otvorena je izložba slika „Golgota i Vaskrs“ Predraga Peđe Đakovića. Reč je o delima koja obuhvataju jedan od najznačajnijih delova opusa tog umetnika, posvećenog stradanju srpske vojske kroz istoriju. Lajtmotiv postavke, koja će biti pred publikom do kraja jula - tragedija kao sudbina i večna slava, dat je u 22 slike, od Kosovskog boja, preko golgote i stradalničkih podviga srpske vojske tokom Prvog i Drugog svetskog, pa sve do novijih ratova.
 
Pozdravljajući prisutne, pukovnik Stevica Karapandžin, direktor Medija centra „Odbrana" istakao je da se vojnikova žrtva razlikuje od svih drugih po veličini rizika kome se vojnik izlaže u dramatičnim ratnim okolnostima.
 
Autor Predrag Peđa Đaković, zahvaljujući posetiocima što s njim dele, kako je istakao, ovaj veličanstven momenat, podsetio je da je Dom Vojske izgrađen doprinosima ratnika, iako je kralj Aleksandar bio najveći dobročinitelj, ova kuća je sveta i natopljena krvlju za slobodom.
 
Izložbu je otvorio Radovan Kalabić, ističući da nije reč o običnom otvaranju izložbe,  već o kulturno- identitetskoj svečanosti  koju nam je priredio vrsni đak slavne "praške slikarske škole".
 
Poseban "pečat" svečanosti dali su studenti Akademije lepih umetnosti i multimedija u Beogradu, koji su,  pod mentorstvom dramske umetnice, profesorke Biljane Đurović, praćeni tradicionalnim pojanjem Katarine Gojković i Nemanje Perkučina, izveli dramski prikaz u kome su govorili tekstove posvećene najvećim srpskim epopejama i ratnicima od Kosovskog boja do naših dana.