Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.07.2018.

Nesvakidašnji uspeh medicinskog tima VMA
Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa timom lekara Vojnomedicinske akademije koji je početkom meseca izveo kompleksan hirurški zahvat odstranjenja liposarkoma - retke vrste tumora velikih dimenzija.
 
Nakon gastroenterološke dijagnostike potpukovnika doc. dr sc. med. Nebojše Manojlovića iz Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju VMA i konzilijarne odluke o operativnom lečenju, hirurški zahvat 5. jula izveli su prof. dr Bratislav Trifunović, doc. dr Boško Milev, potpukovnik asist. dr Milan Jovanović i dr Živorad Kocevski, anesteziolog dr Aleksandra Ristanović i instrumentarke Marijana Bugarčić i Jasmina Mitrović. Zahvat odstranjenja uspešno je izveden zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu lečenju.
 


Ministar Vulin rekao je da 4.500 pripadnika vojnog zdravstva brine o 131.000 naših osiguranika i više od 300.000 civila koji svake godine prođu kroz instituciju vojnog zdravstva i koji o vojnom zdravstvu govore sve najbolje.
 
- Potpuno su u pravu. Vojno zdravstvo je ponos Ministarstva odbrane, ali i uopšte medicinske struke. Želim da zahvalim profesoru Trifunoviću i njegovom timu na ovoj izuzetnoj i vanserijskoj operaciji koju su uradili, ali i više od toga – na svakodnevnom radu, na svakoj operaciju za koju nikada nismo čuli i o kojoj ne znamo ništa, ali operaciji koja je spasila nečiji život ili ga promenila na bolje, istakao je ministar Vulin.
 
Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane će nastaviti da ulaže u vojno zdravstvo.
 
- Ulaganje u kvalitet vojnog zdravstva je ulaganje u kvalitet života ne samo pripadnika vojske, nego i pripadnika čitave naše zemlje. Svako može da se osloni na vojno zdravstvo i mi ćemo nastaviti da gradimo i čuvamo vojno-zdravstvenu strukturu koja se pokazala toliko važnom i vrednom. Ljudi koji rade u VMA su ono što je najvažnije, na nama je da obezbedimo lekove i sredstva, ali više od svega – da sačuvamo kvalitet ljudi  koji rade u VMA. Upravo zbog toga smo i menjali zakone kako bismo omogućili najistaknutijim lekarima, istraživačima i profesorima da ostanu u VMA, da ostanu tu do 65. godine, kao i njihove kolege u civilstvu, prepoznajući da ono što VMA čini jesu ljudi. Na njih smo ponosni i i danas im zahvaljujemo, poručio je ministar odbrane.
 


Načelnik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr sci. med Uglješa Jovičić istakao je da su svi u vojnom zdravstvu veoma ponosni na ono što je tim lekara uradio u VMA.
 
- Ovakva operacija se ne radi svakoga dana niti bilo gde, a da bi se se izvela moramo da imamo dobar tim, kadar, opremu i materijalna sredstva. Nama je cilj da se sve što se radi u VMA prenese i u ostale vojnozdravstvene ustanove, kao što su vojne bolnice u Novom Sadu i Nišu, gde takođe rade izuzetno stručni lekari. Nama je ministar Vulin dao zadatak – da ova godina bude godina vojnog zdravstva i vojne medicine, da se podigne na viši nivo. Mi tim koracima već idemo i nadam se da ćemo ispuniti zadatak, rekao je pukovnik Jovičić.    
 
U ime VMA, medicinskom timu čestitao je i zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević.
 
- Zahvalio bih i ministru odbrane na današnjem prijemu zbog ovih divnih ljudi, naše ekipe koja je jedna od mnogih ekipa koju VMA baštini tradicionalno, već 174 godine. Vojno zdravstvo će, ne samo ove godine, već i narednih godina i decenija pred nama, biti nešto čime će se Ministarstvo odbrane ponositi. Sigurno ćemo produžiti ovim stopama da bismo i dalje bili krovna institucija u vojnom zdravstvu u Srbiji i regionu, naglasio je pukovnik Vukosavljević.
 
O kompleksnosti hirurškog zahvata govorio je prof. dr Bratislav Trifunović.
 


- To je jedan od najtežih zahvata u onkološkoj hirurgiji, pre svega zbog veličine tumora, a i zbog mesta gde je tumor bio lociran. To je mesto gde se ukrštaju svi čvorni, životni elementi – aorta, donja šuplja vena, najveći limfni sudovi i živci, kao i kičmeni stub s velikim kičmenim živcima. Bilo je važno izvaditi tumor bez ikakvih oštećenja, rekao je profesor Trifunović i dodao da je hirurgija „ekipni sport“ i da bez dobrog tima „ne možete da radite ovakve zahvate“.  
 
Jedan od članova tima je i dr Živorad Kocevski iz Makedonije, lekar na specijalizaciji u VMA.
 
- Velika mi je čast što sam deo ovog tima i što mi je bilo omogućeno da prisustvujem jednoj retkoj operaciji. Istakao bih da je VMA izuzetna institucija koja pruža divne uslove za rad, i nisam mogao da odaberem bolju instituciju gde ću da steknem specijalistički staž, rekao je dr Kocevski.
 
Ova vrsta maligniteta javlja se u malom broju slučajeva koje prate različite simptomi bolesti. U slučaju pacijentkinje u VMA, tumorski proces prečnika 50 centimetara i težine oko 18 kilograma bio je lokalizovan u trbuhu. Stanje pacijentkinje (51) je stabilno i ona je otpuštena iz bolnice na dalje kućno lečenje.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.07.2018
mp4 (98,02 MB)
Izjava ministra Vulina
12.07.2018
mp4 (42,21 MB)
Izjava pukovnika Jovičića
12.07.2018
mp4 (39,12 MB)
Izjava pukovnika Vukosavljevića
12.07.2018
mp4 (66,97 MB)
Izjava doktora Trifunovića
12.07.2018
mp4 (30,03 MB)
Izjava doktora Kocevskog
12.07.2018
mp4 (71,71 MB)
Prijem