Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.06.2018.

Konkurs za prijem samofinansirajućih studenata na doktorske akademske studije



 
UNIVERZITET ODBRANE U BEOGRADU
      VOJNA AKADEMIJA

raspisuje
K O N K U R S
za prijem studenata na doktorske akademske studije
 

Vojna akademija Univerziteta odbrane u Beogradu u školskoj 2018/2019. godini na doktorske akademske studije upisuje samofinansirajuće studente za sledeće studijske programe:
Atomsko-biološko-hemijska odbrana – 5 studenata
Vojnomašinsko inženjerstvo – 7 studenata
Vojnoelektronsko inženjerstvo – 7 studenata
Na konkurs se mogu javiti kandidati koji ispunjavaju sledeće uslove:

Opšti uslovi konkursa
da su državljani Republike Srbije
da se protiv njih ne vodi krivični postupak ili postupak zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, odnosno da nisu osuđivani za takva dela kaznom zatvora u trajanju dužem od šest meseci
da ne postoji bezbednosni rizik da kandidat bude pri­mljen na školovanje (utvrđuje nadležna celina Mini­starstva odbrane a obrazac za bezbednosnu proveru preu­zima se na internet stranici Vojne akademije, www.va.mod.gov.rs).

Posebni uslovi konkursa
na doktorske akademske studije može se upisati lice koje ima završene master akademske studije sa najmanje 60 ESPB bodova, odnosno, da je ukupno sa prethodnim obrazovanjem ostvarilo najmanje 300 ESPB;
na doktorske akademske studije može se upisati lice koje ima akademski naziv magistra nauka prema propisima koji su važili do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju, ako nije steklo zvanje doktora nauka po ranije važećim zakonskim propisima u roku koji je utvrđen zakonom;
poznavanje stranog jezika i
prijemni ispit se polaže ukoliko su kandidati oba ili jedan od nivoa prethodnog školovanja završili sa prosečnom ocenom manjom od 8,00.
Način konkurisanja i postupak sprovođenja konkursa:
Kandidati podnose prijave preporučenom poštom na adresu: Ulica generala Pavla Jurišića Šturma 33, Beograd ili lično u kancelariji opštih poslova Vojne akademije (tokom trajanja konkursa).
Obrazac prijave se preuzima na internet stranici Vojne akademije (www.va.mod.gov.rs).
Uz prijavu za konkurs kandidati podnose overene fotokopije sledećih dokumenata:
uverenje o državljanstvu Republike Srbije;
izvod iz matične knjige rođenih;
diplome ili uverenja koje nije starije od godinu dana o završenom školovanju na prethodnim nivoima školovanja;
uverenje nadležnog organa da se protiv njih ne vodi krivični postupak ili postupak zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, odnosno da nisu osuđivani za takva dela kaznom zatvora u trajanju dužem od šest meseci, ne starije od šest meseci;
dokument (dodatak diplome) o stepenu poznavanja stranog jezika i
spisak naučnih i stručnih radova.
Prijemni ispit za kandidate koji imaju prosečnu ocenu, jednog ili oba nivoa prethodnog školovanja manju od 8,00 realizovaće se u Vojnoj akademiji dana 12.9.2018. godine sa početkom u 16.00 časova.
Prilikom dolaska na prijemni ispit u Vojnu akademiju, kandidati moraju sa sobom obavezno da imaju dokument za ličnu identifikaciju (lična karta ili pasoš).

Preliminarna rang lista biće objavljena na internet stranici Vojne akademije 14.9.2018. godine, a konačna rang lista 26.9.2018. godine.
Kandidat koji smatra da su njegova prava povređena, može podneti prigovor dekanu Vojne akademije u roku od tri dana od dana objavljivanja preliminarne rang liste kandidata. Dekan Vojne akademije donosi rešenje po prigovoru kandidata u roku od tri dana od dana prijema prigovora. Na rešenje dekana, kandidat može izjaviti žalbu načelniku Vojne akademije u roku od tri dana od dana prijema rešenja. Načelnik Vojne akademije rešava po žalbi u roku od tri dana od dana njenog prijema.

Upis kandidata obaviće se u Vojnoj akademiji 27. i 28.9.2018. godine od 08.30 do 14.30 časova.
Troškovi upisa iznose 1.000,00 dinara i uplaćuju se na račun Vojne akademije 840-19540845-28 sa pozivom na broj 1227423133384462. Ukupan iznos školarine na doktroskim akademskim studijama je 460.000,00 dinara a prve godine školovanja je 180.000,00 dinara. Način plaćanja školarine reguliše se Ugovorom o školovanju.

Merila za utvrđivanje redosleda kandidata:
prosečna ocena sa prethodnih studija (izražena na dve decimale) množi se sa 5, pa po ovom osnovu kandidat može da ostvari najmanje 40, a najviše 50 bodova. Ukoliko se zahtevaju dva nivoa školovanja, prosečne ocene se množe sa 2,5, a dobijeni proizvodi se sabiraju;
po osnovu dužine studiranja
20 bodova za studije prethodnog nivoa završene najkasnije do  kraja jedne školske godine duže od trajanja studija,
5 bodova za studije prethodnog nivoa završene najkasnije do kraja dve školske godine duže od trajanja studija,
ukoliko su uslovi za upis na studije prethodno završena dva nivoa studija, po istim kriterijumima se za svaki nivo studija dodeljuje 10, odnosno 2,5.
u slučaju da kandidati na osnovu prethodna dva kriterijuma imaju isti broj bodova, vrednovati i kvantitativno iskazivati publikovane radove kandidata prema Pravilniku o postupku i načinu vrednovanja i kvantitativnog iskazivanja naučnoistraživačkih rezulta­ta istraživača (Službeni glasnik RS, br. 24/16 i 21/17);
u slučaju jednakog broja ostvarenih bodova prednost ima kandidat sa većom prosečnom ocenom sa prethodnih studija, a ukoliko se od kandidata zahtevaju dva nivoa prethodnog školovanja, prednost ima kandidat sa većom prosečnom ocenom sa osnovnih studija.
Ostala obaveštenja u vezi sa konkursom mogu se dobiti u Odseku za pitanja kadeta, studenata i slušalaca na telefon 011/3603-112 ili 011/3603-194 ili preko elektronske pošte upis@va.mod.gov.rs.

Konkurs je otvoren od 25.6.2018. do 31.8.2018. godine