Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.06.2018.

Učešće na godišnjoj konferenciji OEBS o bezbednosti u Beču



Delegacija Republike Srbije koju su predvodili pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Milan Mojsilović i v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović, učestvovala je na Godišnjoj preglednoj konferenciji o bezbednosti (Annual Security Review Conference - ASRC), održanoj od 26. do 28. juna 2018. godine u Beču.
 
U toku trodnevnog rada razmotrena su pitanja evropske bezbednosti i razmenjena mišljenja o ključnim bezbednosnim izazazovima sa kojima se suočava Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).
 
Održane su posebne sesije posvećene stabilnosti, izgradnji bezbednosti i poverenja u regionu OEBS, strukturalnom dijalogu, upravljanju krizama i postkonfliktnoj rehabilitaciji, kao i kontroli naoružanja i izazovima koje donose migracije i transnacionalne pretnje.
 
Pomoćnik ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović je u obraćanju istakao da Republika Srbija, od 2001. godine i obnove svog učešća u OEBS, otvoreno, iskreno i aktivno doprinosi u svim oblastima kontrole naoružanja po Bečkom dokumentu, redovno dostavlja sve predviđene izveštaje i da bilateralno sarađuje sa drugim državama po ovom pitanju. Mojsilović je podsetio da je, kao garant poštovanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, Republika Srbija aktivna i posvećena Strana u Sporazumu o podregionalnoj kontroli naoružanja.
 
Godišnja pregledna konferencija o bezbednosti predstavlja okvir za jačanje bezbednosnog dijaloga, koji obuhvata i sprovođenje strategije OEBS. Saglasno odluci Ministarskog saveta, konferencija se održava svake godine i predstavlja najznačajniji skup u političko-vojnoj dimenziji OEBS.