Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.06.2018.

Druženje pobednika akcije „Pismo vojniku-ratniku“ na Tari



Autori  najboljih radova na literarnom konkursu „Pismo vojniku-ratniku” ovaj prijatni junski vikend proveli su na Tari. Dvadeset osnovaca i srednjoškolaca iz cele Srbije, koje uz talenat za pisanje povezuju i isnpiracija koju su pronašli u pripadnicima naše vojske, ali i u našim precima ratnicima, nagradno putovanje na toj planinskoj lepotici proveli su u razgovoru, druženju i šetnjama.

Domaćini na ovom putovanju, pripadnici Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije, potrudili su se i da, tokom ovog putovanja, mladi ljubitelji pisane reči i njihovi nastavnici, saznaju nešto više o Ministarsvu odbrane i Vojsci Srbije.

Uz projekcije filmova koji oslikavaju život i rad pripadnika naše vojske, potpukovnik Jevta Vulović okupljenim školarcima predstavio je mesto i ulogu Vojske Srbije u društvu, njene zadatke i misije, a zastavnik Goran Jokanović govorio je učenicima o nastanku i značaju verske službe u našoj Vojsci.

Iako dolaze iz različitih krajeva Srbije, talentovani školarci, vrlo brzo su se upoznali i sprijateljili. Za svoj sastav vikendom na Tari nagrađena je Kristina Radović, učenica četvrtog razreda Gimnazije „Vuk Karadžić“ u Trsteniku, koja nije mogla da sakrije zadovoljstvo što je među dobitnicima nagrade, ali i što je deo ovog projekta.

- Drago mi je što još od samog početka vlada veoma dobra atmosfera, a svidelo mi se i to što sam iz prve ruke mogla da saznam sve ono što me je zanimalo o vojsci – naglasila je maturantkinja Kristina.

Da je atmosfera na putovanju veoma pozitivna složio se i Uroš Mladenović iz Niša, učenik osmog razreda Osnovne škole „Branko Miljković“.

- Srećan sam, pre svega, što sam uspeo da osvojim ovakvu nagradu, a naročito zbog toga što mi je to prva nagrada tokom dosadašnjeg školovanja. Ranije i nisam imao baš motivaciju za pisanje, ali čim sam video naslov zadataka, on me je inspirisao i odmah sam pitao nastavnicu kako da učestvujem na tom konkursu. Drago mi je što smo ovde sa pripadnicima Vojske, jer su ostavlili jako fin utisak na mene i sve mi se ovo jako svidelo – istakao je Uroš.

O svojim pozitivnim utiscima govorio je Stefan Jović iz Tehničke škole u Kosjeriću, ističući da mu posebno zadovoljstvo čini to što je svojim radom doprineo obeležavanju velikog jubieja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata.

- Sviđa mi se Tara i društvo na Tari i veoma mi je drago što sam upoznao nove ljude – zaključio je Stefan.

Učenica Osnovne škole „Milunka Savić“ iz Vitanovca kod KraljevaTamara Ivanović naglasila je da joj je drago što je među toliko dece koja su se prijavila na konkurs baš ona uspela da bude među nagrađenima.

- Drago mi je što je moja nastavnica prepoznala talenat u meni. Imala sam veliku motivaciju za pisanje, jer sam u ratu izgubila bliskog rođaka – iskrena je Tamara.

Uz nagrađene, na Tari je borvilo i dvoje nastavnika, koji su, takođe, istakli da dele pozitivne impresije koje učenici nisu izostavili da naglase.

- Čast mi je da budem ovde sa nagrađenom decom i nadam se da će ovakve manifestacije nastaviti da se održavaju i u godinama pred nama – istakla je Bojana Peruničić nastavnica geografije iz Osnovne škole „Braća Baruh“.

Maja Cvetković profesorka srpskog jezika i književnosti iz Trineste beogradske gimnazije za putovanje kaže da je izuzeno lepo i dobro organozovano, a da su domaćini veoma predusretljivi.

- Nadam se da će ovakva saradnja da potraje još dugi niz godina. Deca su sjajna, i smatram da ovakvih manifestacija i književnih konkursa trebalo da bude što više, kao i saradnje Vojske i škola – naglasila je profesorka Cvetković.

Pobednici literarnog konkursa, tokom ovog vikenda, boravili su i na Zlatiboru, provodeći slobodno vreme sa nastavnicima i pripadnicima Vojske Srbije u šetnjama, četinarskoj šumi i svežem planinskom vazduhu.

Literarni konkurs „Pismo vojniku – ratniku“ organizovan je u susret značajnom jubileju - 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, koji će se nizom manifestacija obeležiti ove jeseni. Cilj akcije „Pismo vojniku-ratniku” bio je da se mladi ljudi podstaknu da kroz literarne radove izraze osećanja prema Vojsci Srbije danas, kao i da iskažu pijetet prema svojim precima, učesnicima Prvog svetskog rata.
 
photoFOTOGALERIJA