Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.06.2018.

Najbolji na literarnom konkursu „Pismo vojniku-ratniku”




Načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Savo Iriškić primio je danas u kasarni „Banjica 2“ pobednike literarnog konkursa „Pismo vojniku-ratniku”, akcije koja ima za cilj da promoviše Vojsku i vojni poziv. Tom prilikom, autorima  najboljih radova uručene su nagrade  – vaučeri za vikend boravak u objektu „Javor” na Tari.

Pukovnik Iriškić, koji je ime načelnika Generalštaba generala Ljubiše Dikovića primio današnju delegaciju učenika srednjih i osnovnih škola, izrazio je zadovoljstvo što je više stotina učenika  učestvovalo na konkursu koji ima za cilj da približi vojsku narodu, posebno omladini koja predstavlja budućnost Srbije. On je mladiće i devojke upoznao sa ulogom, namenom i zadacima Vojske i poželeo im lep provod na Tari.



Organizator konkursa, načelnik odseka za moral Generalštaba pukovnik Srećko Kuzmanović izrazio je zadovoljstvo što je još jedna od akcija koja ima za cilj promociju vojnog poziva dobro prihvaćena.

– Predvideli smo da na Tari s đacima organizujemo zabavne i rekreativne sadržaje, kao i posete kulturno-istorijskim znamenitostima, ali i da im kroz različite aktivnosti približimo vojsku, rekao je pukovnik Kuzmanović, dodajući da očekuje da će sledeće godine učenici širom zemlje pokazati još veće interesovanje i da će Ministarstvo odbrane u saradnji s Ministarstvom prosvete obezbediti veći broj nagrada za najbolje.

Načelnica odeljenja za koordinaciju školskih uprava Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Jasmina Đelić čestitala je deci koja su učestvovala na konkursu, izrazivši zahvalnost roditeljima i nastavnicima koji su vaspitali decu, spremnu da učestvuju i u zadacima koji neće biti nagrađeni ocenom. Ona je istakla da su upravo nastavnici ti koji su u deci razvili literarno stvaralaštvo i razvili ljubav prema književnosti i umetnosti. Ona je podvukla da je bilo zadovoljstvo sarađivati s Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije, koji su bili stručni nosioci projekta, izrazivši uverenje da će sličnih projekata biti i u budućnosti.



– Iako sam ljubitelj književnosti činjenica da sam nedavno upisala Vojnu akademiju bila je dodatan motiv da se upustim u pisanje rada koje veliča rodoljublje i ponos koji osećam kao građanin Srbije. Nagradu nisam očekivala, ali priznanje svakako prija, rekla je jedna od dobitnica nagrade Kristina Radović, učenica četvrtog razreda gimnazije „Vuk Karadžić“ iz Trstenika.

Saznanje da mu je jedan od predaka Lazar Mutap, čovek koji je učestvovao u podizanju savremene vojske bila je inspiracija Lavu Lukiću, maturnantu osnovne škole „Nikola Tesla“ iz Rakovice da svojim radom oda priznanje svim precima koji su živote dali da bi Srbija danas bila slobodna zemlja.
Srednjoškolci i osnovci sa teritorije Srbije koji su pisanom reči pobrali simpatije članova Komisije, danas su, nakon prijema  u Generalštabu, obišli su spomen-sobu i bogoslužbeni prostor Garde Vojske Srbije, a nakon ručka mladi ljubitelji pisane reči krenuli su put Tare.



Nakon akcije širom Srbije svaka opština poslala je po jedan rad koji je ocenjen kao najbolji u kategoriji srednjoškolaca, odnosno osnovaca, a stručne komisije ministarstava odbrane i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja među 127 pristiglih radova odabrale su 20 najuspešnijih.

Ove godine obeležava se značajan datum, 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. Imajući to u vidu, cilj akcije „Pismo vojniku-ratniku” bio je da se mladi ljudi podstaknu da kroz literarne radove izraze osećanja prema Vojsci Srbije danas kao i da iskažu pijetet prema svojim precima, učesnicima Prvog svetskog rata.
 
 
photoFOTOGALERIJA