Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.05.2018.

Ministar Vulin: Malo je zemalja koje kao Srbija znaju koliko je dragocen mir




Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, prisustvovao je danas svečanom ispraćaju pešadijske čete i voda za zaštitu snaga iz Četvrte brigade Kopnene vojske u multinacionalnu operaciju u Republiku Liban u kasarni „Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog“ u Vranju.



Obraćajući se okupljenim mirovnjacima i njihovim porodicama, ministar Vulin je istakao da uskoro odlaze u zemlju koja je rastrazana sukobima, mržnjom, u kojoj se prelamaju interesi velikih i moćnih.

- Malo je zemalja i malo je naroda kao što je Srbija i srpski narod koji znaju koliko vredi mir, jer znamo u koliko ratova smo učestvovali, jer te znamo šta znači kada vam zemlju razbiju, kada vam narod proteraju, kada prepoznajete svoje najdraže u izbegličkim kolonama. Malo je naroda koji razumeju koliko vredi mir, kao što razume srpski narod. Zato, tamo gde idete idete noseći znanje i svest o tome da je mir vredan i dragocen i da ste u stanju da ga sačuvate – naglasio je ministar Vulin.



Prema njegovum rečima, Srbija kao neutralna zemlja, koja ne dozvoljava da sukobi velikih i moćnih budu i njeni sukobi, je Srbija kojoj se veruje.

- Ljudi, kojima ćete čuvati mir, su ljudi koji moraju da vam veruju. Vaši prethodnici su se izborili za poverenje i poštovanje, a na vama je da to očuvate, na vama je da kada se vi budete vraćali svojoj zemlji i svojoj kući, ostavite isto poverenje i isto poštovanje. Čekaćemo vas, mislićemo na vas, brinućemo o tome kako ste proveli noć, kakvo je bilo jutro, brinućemo o vama da li ste dobro, znajući da tamo gde ste mislite i vi na nas, brinete o svojim porodicama, o svojoj deci i o svojoj Srbiji. Ali dok ste tamo, iznad svega poštovaćete i čuvati zastavu zemlje koja vas je poslala, zemlje zbog koje postojite, zemlje zbog koje živite. Vaš zadatak je da čuvate mir, ali i da čestito i slavno ime Srbije proneste i tamo i da zastave koje će te poneti, vratite ovenčane slavom i čašću – poručio je ministar Vulin.



U nastavku svečanosti, ministar Vulin predao je državne zastave komandiru pešadijske čete majoru Bojanu Stojanoviću i komandiru voda za zaštitu snaga kapetanu Bojanu Paunoviću, koje će biti uz pripadnike našeg kontingenta tokom njihovog boravka u misiji Libanu. Zahvaljujući na ukazanoj časti, major Stojanović i kapetan Paunović su, u ime pripadnika kontingenta, istakli da će je časno nositi ponosni jer predstavljaju Vojsku Srbije.

U misiju UNIFIL, u okviru 12. rotacije, biće upućeno 175 pripadnika Vojske Srbije, koji će u narednih šest meseci, čuvati mir u okviru te multinacionalne operacije Ujedinjenih nacija.

Današnjem svečanom ispraćaju prisusvovao je i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, sa saradnicima, predstavnici držanih institucija, lokalnih samouprava, verskih zajednica, kao i rodbina, prijatelji i kolege mirovnjaka.



Govoreći o zadacima koji očekuju naše pripadnike u misiji u Libanu, komandir pešadijske čete major Bojan Stojanović je istakao da je ovo njegovo prvo učešće u multinacionalnoj operaciji, a da od tog angažovanja, prvenstveno očekuje sticanje novih iskustava u radu sa pripadnicima drugih oružanih snaga, koje će moći da primeni pri povratku u svoju jedinicu.

- Naši zadaci biće u vezi sa nadgledanjem i sprovođenjem mirovnog sporazuma između Republike Liban i Republike Izrael, pružanje pomoći libanskim oružanim snagama u potpunom preuzimanju nadležnosti u južno delu Libana, zaštita civila i pružanje humanitarne pomoći civilima u zoni operacije – naglasio je major Stojanović posebno ističući značaj sveopbuhvatnih priprema koje su prethodile upućivanju u misiju.

Razvodnik Maja Petrović pripadnica je pešadijske čete koja se upućuje u multinacionalnu operaciju u Republici Liban.



- Osećam se privilegovano, jer je ovo jedna velik čast za mene i za sve nas i u skladu sa tim ćemo se tamo i ponašati, u svakom momentu dostojno reprezentovati lik pripadnika Vojske Srbije – istakla je razvodnik Petrović.

Put Libana, major Radojica Radović odlazi na dužnost oficira zaduženog za logistiku u Elementu nacionalne podrške.

- Sama misija je humanog karaktera, tako da odlazimo u Republiku Liban kako bi pravovremeno izvršili sve postavljene zadatke i to nam predstavlja izuzetnu čast i ponos. Zadatke ćemo realizovati tako da dostojno reprezentujemo starešinu Vojske Srbije, onakav kakav u stvari i jeste – naglasio je major Radović.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
28.05.2018
mp4 (236,92 MB)
Ministar Vulin
28.05.2018
mp4 (58,71 MB)
Major Radojica Radović
28.05.2018
mp4 (154,27 MB)
Major Bojan Stojanović
28.05.2018
mp4 (38,17 MB)
Razvodnik Maja Petrović
28.05.2018
mp4 (232,65 MB)
Svečanost