Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.05.2018.

Završena sanitetska pokazna vežba „Proleće 2018”




 
U Centru za obuku sanitetske službe danas je održana završna pokazna vežba „Proleće 2018” čija je tema bila zbrinjavanje postradalih i ugroženih lica  u uslovima vanrednih situacija, ovoga puta u slučaju zemljotresa.  Na vežbi je prikazano kako se vojni sanitet koristi u podršci trećoj misiji Vojske, u slučaju zemljotresa.

Učesnici vežbe, uz nastavnike organizacionih jedinica Vojnomedicinske akademije i starešine Centra za obuku sanitetske službe, bili su i kadeti 4. klase Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane, kao i vojnici sanitetske službe na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „decembar 2017”.
 
Završnom delu vežbe prisustvovali su rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Mladen Vuruna, načelnik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr sc. med. Uglješa Jovičić, zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević i načelnici organizacionih jedinica.
 
Govoreći o vežbi, pukovnik Jovičić ocenio je da je vežba vrlo ozbiljno pripremljena i profesionalno izvedena.
 
- Kadeti su pokazali visok nivo obučenosti i ovom prilikom posebno zahvaljujem njihovim profesorima što su ih pripremili i u vojničkom delu. Po radnim tačkama moglo se videti sve što je važno u zbrinjavanju povređenih i obolelih u elementarnim nezgodama – od preventivno-medicinskih mera do logističke podrške. Pokazalo se da možemo u svakom trenutku da odgovorimo na takve situacije i da je pred nama svetla budućnost, jer su ovi mladi ljudi, kadeti, naši budući doktori, iskazali visok nivo profesionalnosti i motivisanosti – istakao je načelnik Uprave za vojno zdravstvo.
 
Komandant vežbe potpukovnik dr Branko Košević posebno je izdvojio učešće 29 kadeta i 12 vojnika sanitetske službe na dobrovoljnom služenju vojnog roka, u ulozi markiranata, dodajući da su uspešno izvršene sve potrebne aktivnosti u pripremi i izvođenju vežbe, zahvaljujući čemu su ostvareni predviđeni ciljevi.
 
Sanitetska vežba, koja je započela 21. maja, odvijala se po radnim tačkama – odeljenjima lake poljske bolnice. Posmatrači su danas bili u prilici da obiđu raspodelno mesto i prijemno-trijažno odeljenje, informisali se o radu preventivno-medicinske i psihološko-psihijatrijske medicinske ekipe na području zahvaćenom zemljotresom, kao i o radu apoteke i evakuacionog odeljenja.
 
Tom prilikom, prikazane su aktivnosti hirurških mobilnih timova i zbrinjavanje u stacionaru Trenažne bolnice za obuku nivoa 2. Poslednja radna tačka današnjeg prikaza bila je sanitetska prihvatnica razvijena na helidromu VMA, odakle su povređeni evakuisani vazdušnim putem – helikopterom Mi-17.
 
Istovremeno, na prostoru Kasarne „Banjica” odvijala se i vežba Balkanskih vojnomedicinskih snaga – evaluacija lake poljske bolnice. Za te potrebe razvijena je poljska bolnica koja je kao donacija dobijena od Kraljevine Norveške. U njenom radu učestvovali su pripadnici saniteta iz šest zemalja – Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Albanije i Srbije.
 
Komandant lake poljske bolnice pukovnik dr Nikola Zec istakao je da je to  prevashodno hirurška bolnica – u njoj rade dve hirurška tima i moguće je dnevno izvesti dve do tri veće operacije i pet do šest manjih. Bolnica ima prijemno-trijažni modul, laboratoriju,  dijagnostički deo, odeljenje za intenzivnu negu.
 
Načelnik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik Jovičić obišao je i module te bolnice i predstavnicima Balkanskih medicinskih snaga poželeo takođe uspešan rad.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.05.2018
mp4 (101,22 MB)
Pukovnik Jovičić
24.05.2018
mp4 (182,74 MB)
Vežba