Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.05.2018.

Ministar Vulin: Vučić se izborio za penzionere u zakonu




Ministar odbrane Aleksandar Vulin učestvovao je danas u nastavku rasprave o amandmanima na Predlog zakona o izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti po subvencionisanim cenama u okviru Pete sednice prvog redovnog zasedanja Narodne Skupštine Republike Srbije.



U završnom delu današnje sednice, ministar Vulin se posebno osvrnuo na kategoriju vojnih penzionera, među kojima su i oni koji su došli iz bivših jugoslovenskih republika, koji su proterani na različite načine, koji su se povlačili sa svojom vojskom.

- Isto tako imate značajan broj vojnih penzionera koji su radili na prostoru Srbije, koji su proveli svoj radni vek ovde, selili se sa svojim porodicama tamo gde im je Vojska govorila da rade i jednostavno nisu mogli da reše svoje stambeno pitanje. Oni su čitavu svoju karijeru proveli menjajući mesto boravka, nadajući se da će sistem uraditi za njih ono što je obećano i da će bar na kraju biti trajno zbrinuti i trajno rešeni. Mnogi od tih ljudi to nisu ostvarili i skoro svakodnevno srećem pripadnike populacije vojnih penzionera koji su čekali stan po trideset godina – naglasio je ministar odbrane, dodajući da je upravo zbog toga sada velika stvar kada se to desi i zato je važno da i oni i njihove porodice dobiju svoju priliku.

Prema rečima ministra Vulina, predsednik Republike Aleksandar Vučić je insistirao da penzioneri uđu u ovaj zakon.

- Oni ranije nisu bili obuhvaćeni njime, ali na njegovo insistiranje vojni penzioneri su ušli u ovaj zakon upravo iz tog razloga, jer je on pravilno smatrao da tim ljudima mora da se zahvali za sve godine koje su proveli radeći – naglasio je ministar Vulin.

Odgovarajući na poslaničko pitanje, ministar Vulin je istakao da će i Leskovac biti obuhvaćen ovim projektom kada lokalna samouprava stavi na raspolaganje sve što je potrebno.



- Vojska traži 128 stanova u Leskovcu, a sigurno i policija ima zahtev, pa postoji svako ekonomsko opravdanje da to uradimo – naglasio je ministar Vulin.

Govoreći o odnosu prema vojnim penzionerima, tokom današnje rasprave, ministar Vulin je podsetio da je u prethodnom periodu, vraćen dug vojnim penzionerima koji je napravljen u periodu kada je odbijano da se poštuje odluka Ustavnog suda, a Aleksandar Vučić, tada kao predsednik Vlade, insistirao je i preuzeo obavezu da se pronađe rešenje za te ljude, da im se plati ono što im se duguje, ali i da se izbegnu sudovi i sudski troškovi.

- Aleksandar Vučić je našao način da vrati dugove koji su drugi pravili. Zahvaljujući takvoj politici obnavljamo vojsku, možemo da kupimo i remontujemo migove i sve druge sisteme koji su nam potrebni, ali možemo da se posvetimo svakom čoveku pojedinačno u strukturama bezbednosti da mislimo i o njegovom stanu, i o školovanju, lečenju, ali i da vodimo računa o tome kakvu uniformu ima, o sitnim i o krupnim stvarima – naglasio je ministar Vulin dodajući da se tako ponaša odgovorna vlast.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
22.05.2018
mp4 (34,66 MB)
Pokrivalica