Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.05.2018.

Svečano otvoren "Balkanski skok prijateljstva 2018"



 
Manifestacija „Balkanski skok prijateljstva 2018“ svečano je otvorena danas na sportskom aerodromu „Lisičiji jarak“ u Beogradu. 
 
Događaju su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Predrag Peruničić, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Ilija Todorov, načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Savo Iriškić, padobranci veterani, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, udruženja i brojni gosti.  
 


Kao i prethodnih godina, manifestacija je okupila više od stotinu padobranaca iz Srbije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Grčke, Francuske, Belgije, Nemačke, Švedske, Rusije, Izraela i Australije.
 
Prva tri skoka na smotri izveli su padobranci Milan Svetozarević, Siniša Mićić i Vladimir Kržalić. 
 
Otvarajući sportsku priredbu, državni sekretar Peruničić poželeo je učesnicima bezbedno i lepo takmičenje i izrazio zadovoljstvo zbog tradicionalno velikog broja učesnika. 
 


Pukovnik Iriškić rekao je da je srećan što od osnivanja manifestacije Vojska Srbije učestvuje u njenoj organizaciji.
 
- Ministarstvo odbrane u poslednje vreme ponovo oživljava svesrdnu saradnju sa udruženjima koja imaju mesto i ulogu u sistemu odbrane i daju značajan doprinos odbrani zemlje, istakao je pukovnik Iriškić. 
 
Prisutnima su se obratili i predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije Labud Bulatović i sveštenik Mijajlo Backović.
 


Manifestaciju organizuju Padobranski klub veterana 63. padobranske brigade „Arhistratig“ i Vazduhoplovni savez Srbije, uz podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva unutrašnjih poslova, Predstavništva Republike Srpske u Beogradu i padobranskih klubova „Feniks“ i „Delta“.
 
„Balkanski skok prijateljstva“ održava se od 1993. godine, kada je prvi put organizovan od strane grčke Unije rezervnih padobranaca i 63.  padobranske brigade iz Srbije.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.05.2018
mp4 (156,17 MB)
Svečano otvaranje manifestacije