Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.05.2018.

Obeležena slava Generalštaba Vojske Srbije




Izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Nikola Selaković i ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovali su danas obeležavanju slave Generalštaba Vojske Srbije, Svetog velikomučenika Georgija - Đurđevdana, u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu.



Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej. Domaćin i kum slave, koja se u Generalštabu obeležava prvi put, je načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković.
 
Čestitajući slavu, patrijarh Irinej je rekao da je „ovo veliki dan u našoj istoriji”.
 
- Radujem se što sam ovde danas sa vama. Danas je veliki praznik koji slavi sav pravoslavni svet. Veliko ime u našoj crkvi. On je bio ono što ste i vi ovde prisutni – oficir visokog ranga u tadašnjoj rimskoj vojsci. Nama to uliva veliku nadu da ćemo uz sva nedaća i neprijateljstva koja nas okružuju ipak opstati. Jer nismo sami. Kao što je veliki apostol Pavle govorio – ko će protiv nas ako smo sa Bogom. Ovo je prva slava koju slavi naš Generalštab, to je veliki događaj i naše opredeljenje za istinu božju. Neka se produži ovaj divan primer na našu budućnost u čitavoj Srbiji, da budemo blizu i sjedinjeni jedni sa drugima, jer naša snaga jeste u našem jedinstvu i slozi, poručio je patrijarh Irinej.
 
General Diković je istakao da je obeležavanje slave Generalštaba moglo mnogo ranije da se desi, ali je „bilo potrebno vreme da ljudi sazre”.
 
- Shvatili smo da možemo biti još korisniji sebi i drugima i kroz veru u Boga, bez obzira kojoj veri pripadali. Nisu retki primeri u našoj istoriji da su se rame uz rame sa nama borili i vojnici islamske i katoličke veroispovesti. I danas smo mi multietnička sredina i takvi ćemo ostati na ponos svih. Naša tradicija i naša snaga doveli su do toga da mi danas obeležavamo slavu Generalštaba – Svetog Georgija, koji je verovao u Boga i nije uzmicao ni pred tolikom silom kao što su bili carski moćnici i koji je na kraju život dao za veru. Važno je da naši oficiri, podoficiri i vojnici veruju u Boga, u pravdu, u državu kojoj pripadaju i da budu jednako čvrsti kao i Sveti Georgije. Gradeći put takvog vojnika potrebna nam je ova slava i ovaj dan, zaključio je načelnik Generalštaba.



General Diković, u znak sećanja na današnji dan i slavu Generalštaba, uručio je patrijarhu Irineju plaketu Vojske Srbije u želji da sveštenstvo, kao i do sada, bude oslonac našeg naroda u dobru i u zlu. Takođe, glavnom vojnom svešteniku majoru Slađanu Vlajiću general Diković, u znak zahvalnosti, uručio je ikonu Svetog Georgija.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
06.05.2018
mp4 (268,8 MB)
Obraćanje generala Dikovića
06.05.2018
mp4 (383,53 MB)
Obraćanje patrijarha srpskog gospodina Irineja
06.05.2018
mp4 (253,96 MB)
Pokrivalica
06.05.2018
mp4 (250,97 MB)
Beseda patrijarha srpskog gospodina Irineja