Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.04.2018.

Vučić: Biće recipročnih mera




– Koliko sam razumeo, njemu je zabranjen ulazak zbog izjava koje je davao. Ja bih želeo i voleo da to nije slučajno. Voleo bih da neko u Evropskoj uniji ne uvodi verbalni delikt i pravo da arbitražno prosuđuje da li mu se neko sviđa ili mu se neko ne sviđa, da li mu se dopada nečije mišljenje ili mu se ne dopada nečije mišljenje – rekao je predsednik upitan da prokomentariše nedavnu zabranu ulaska ministru odbrane Aleksandru Vulinu u Hrvatsku.

On je podsetio da je dao reč da 100 dana neće izreći ni jednu lošu reč i da će se držati toga.

– Srbija kako suverena i kao nezavisna zemlja sasvim sigurno će reagovati recipročnim merama, o čemu će odluku doneti Vlada Srbije na svojoj narednoj sednici. Što se nas tiče, mi ćemo nastaviti da pokušavamo da gradimo bolje odnose – rekao je predsednik Vučić, istakavši da je tog dana on trebao da primi više predstavnika hrvatske države i određenih udruženja, a oni to nisu hteli da urade.

Predsednik Vučić je istako da se stiče utisak da se Srbima brani da govore o Jasenovcu, stratištu najstrašnijih i najjezivijih zločina u prethodnih 100 godina na prostoru bivše Jugoslavije.

– Ali ako je to tako i ako Srbi ne mogu da posete svoja stratišta i ako ne mogu čak ni imena onih koji su tamo izginuli da budu upisana, onda ćemo mi razmatrati da u Srbiji uradimo posao koji nismo bili u stanju da sistematski uradimo još od Drugog svetskog rata, a to je da popišemo žrtve i Jadovna i Prebilovaca i Golubnjače i Jasenovca, kao i sve druge žrtve i da ovde napravimo muzeje holokausta, muzeje koji bi govorili o stravičnom stradanju srpskog naroda – rekao je Vučić, dodajući da je srpski narod jedinstven na Balkanu po tome što ne beži od toga da govori o zločinima koje su pripadnici našeg naroda počinili.

– Vlada će sasvim sigurno doneti recipročne mere. Ne mislite valjda da je moguće da šikanirate i ponižavate predstavnike Vlade? – upitao je predsednik, dodavši da Srbija uvek donosi recipročne mere, ali da nikada nije ništa prva izazvala.

On je istakao da Hrvatska nije zadovoljna kako je u Srbiji osuđeno ponašanje Šešelja, a reč je o događaju koji nisu videli, ali koji je svako osudio, dok je, s druge strane,  Hrvatska zabranila kretanje ministra u srpskoj Vladi jer im se ne sviđa to što on govori.

– Nije Aleksandar Vulin rekao da sam ja taj koji odlučuje o suverenitetu Hrvatske, nego je rekao da sam ja taj koji može da mu kaže da ne ide u Hrvatsku, a ne neko drugi. Nije mu na pamet palo niti je ikome palo na pamet da nekome može da padne na pamet da nekome zabranjuje ulazak u Hrvatsku. Zamislite da nama padne na pamet da zabranimo ulazak nekom hrvatskom ministru da uđe u Srbiju jer nam se ne sviđaju njegove izjave – rekao je predsednik, ističući da je reciprocitet nešto što se očekuje, jer država i njeni mehanizmi postoje da bi se, pre svega, pokazalo i elementarno poštovanje prema sopstvenoj državi.

– Morate da pokažete da postojite kao država, u protivnom, država vam ne treba – zaključio je predsednik Republike.
 
videoVIDEOGALERIJA
23.04.2018
mp4 (192,4 MB)
Izjava predsednika Vučića