Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.04.2018.

Predstavljen multimedijalni vodič kroz postavku Vojnog muzeja




Povodom Dana Vojske Srbije i 140 godina postojanja Vojnog muzeja u toj ustanovi danas je predstavljen multimedijalni vodič kroz stalnu muzejsku postavku namenjen korisnicima mobilnih telefona i tableta.
 
Multimedijalni sadržaji će sada moći besplatno da se pregledaju na mobilnim uređajima sa Android i IOS operativnim sistemima nakon preuzimanja s mobilnih platformi.
 
Predstavljajući svojevrsni audio - video vodič, Goran Gajić, predstavnik firme "Kvantum tim", koja je donirala i dizajnirala aplikaciju, rekao je da je reč o platformi kojom njegova firma umrežava institucije kulture u regionu.
 
- Ovim projektom Vojni muzej je dobio svoje mesto na mapi kulturnog nasleđa regiona jugoistočne Evrope, zbog čega smo vrlo ponosni, rekao je on i dodao da se nada kako će projekat biti i razvijan a da je aktuelno rešenje veoma moderno ali istovremeno i jednostavno za rukovanje.
 
- Na LCD monitoru se dobijaju uputstva o načinu korišćenja, sistem je veoma napredan i lako se preuzima i koristi, što je veoma bitno jer, kako je istakao, Vojni muzej ima veoma značajnu ulogu, obuhvata deo istorije srpskog naroda viđenu kroz borbu za nezavisnost i raspolaže veoma vrednom zbirkom koju treba približiti posetiocima.
 
Potpukovnik Miodrag Sekulić, zadužen za informatičko-tehničku podršku u Vojnom muzeju, ističe da je vodič zasad dostupan na srpskom,  engleskom i nemačkom jeziku ali da će uskoro biti i na francuskom, a da je u toku i njegovo prevođenje na italijanski, ruski i koreanski jezik i sve bi trebalo da bude kompletirano do Dana Vojnog muzeja, 22. avgusta.
 
- Naše 53 sale podeljene su na 20 celina koje aplikacija prepoznaje uz pomoć posebne tehnologije i uvek ćete dobiti prave informacije o eksponatu ili celini u čijoj blizini se nalazite. Kretanje putanjom stalne postavke, koja je duža od 800 metara, sada će biti znatno atraktivnije i sadržajnije,  jer će vam, kada se nađete u blizini određenog eksponata, uređaj signalizirati da postoji sadržaj koji se na njega odnosi, pojašnjava potpukovnik Sekulić i dodaje da audio sekvence prati i tekstualni deo koji se može pregledati na uređaju.
 
Nakon današnje promocije upriličen je i besplatni obilazak stalne muzejske postavke kao i izložbe "Srpsko-turski ratovi 1876-1878. i sticanje nezavisnosti Kneževine Srbije" u galeriji Vojnog muzeja.