Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.04.2018.

Promenadni defilei vojnih orkestara u Kragujevcu i Valjevu




Povodom Dana Vojske Srbije, Reprezentativni orkestar Garde, na radost žitelja Valjeva, u tom gradu je priredio promenadni defile. 

Vojni muzičari, uz zvuke poznatih kompozicija, prodefilovali su od ugla ulica Kneza Miloša i Pop Lukine, pored spomenika Vojvodi Živojinu Mišiću, do Doma kulture, praćeni aplauzima i pogledima prijatno iznaneđenih Valjevaca,  koji nisu štedeli komplimente za svoju Vojsku. 

Orkestar, kojim je dirigovao major Nebojša Stoiljković, maestralno je izveo program u kome su mesto našli i poznati srpski marševi među kojima "Miloš Obrenović", "Na Drinu",  "Miloš Veliki", kao i Marš kraljeve Garde. 



Dirigent kaže da ljudi uglavnom, gde god da orkestar gostuje, toplo pozdrave vojne muzičare,  jer nemaju često priliku da ih vide.
 
- Vojni orkestar Garde je jedan od tri vojna ansambla u Srbiji, nema nas mnogo, a gledaoci obično najbolje reaguju na marš "Na Drinu", koji je jedna od naših najboljih kompozicija - kaže major Stoiljković i potvrđuje da je njemu "posebno drag" Marš kraljeve garde, koji su danas pred Valjevcima izveli dva puta.

Potpukovnik Zoran Smiljanić, komandant Drugog centra za obuku Kopnene vojske u Valjevu, ističe da mu je posebno drago zbog toplog prijema kod građana promenadnog defilea, upriličenog povodom Dana Vojske Srbije.

- Ovo je dobra prilika za promociju Vojske po gradovima Srbije i dokaz da takvi događaji nisu namenjeni samo za velike gradove, kao što su Beograd ili Niš - kaže potpukovnik koji je iskoristio priliku da svim pripadnicima, ali i građanima čestita Dan Vojske Srbije, 23. april.



Valjevka Milena Janković je sa decom uživala u svojevrsnom koncertu vojnih muzičara. Kaže da joj sve prelepo izgleda.

- Prvi put prisustvujemo ovakvom događaju i veoma sam zadovoljna. Zadovoljan je i njen četvorogodišnji sin Marko koji "maršira" pored vojnih muzičara i šalje im poljupce.

Jasmini iz Valjeva najbolji prijatelj svira u ansamblu.

 - Divno je, osećam se svečarski i mislim da je ovo zaista prava prilika da se pridružim čestitkama svim građanima Srbije za Dan Vojske.

Vojno lice u penziji, Valjevac, Cvetko Stojković kaže da mu srce igra kao doboš koji upravo sluša, dok gleda vojne muzičare.

- Imam 84 godine i drago mi je da prisustvujem ovom divnom događaju. Nekad smo slavili 22. decembar, a sada 23. april. Koji god da je datum, srećan sam što Vojska ima svoj dan kada treba da građanima pokaže svoje najlepše lice - kaže penzioner.



Divna Popović je iz Beograda, slučajno je u Valjevu i kaže da nije ni sanjala da bi mogla da prisustvuje ovako divnom događaju.

- Zaista sam oduševljena, iako mi nije prvi put da gledam ovakav defile. Bilo bi lepo da po unutrašnjosti vojni muzičari sviraju i češće -  kaže Beograđanka koja pripadnicima Vojske Srbije upućuje najsrdačnije čestitke za njihov praznik.

Nestor, Jovan i Viktor su srednjoškolci. Šesnaestogodišnjaci su prijatno iznenađeni kako uživo zvuče vojni duvači.

- Izgleda kao na pravoj paradi i nikad nismo imali priliku da prisustvujemo takvom događaju.
 
Kažu da im se dopada tradicionalna srpska muzika, koračnice i marševi i da bi mogli to da slušaju i u slobodno vreme, baš kao i  didžejeve i muziku njihovog vremena. "Pale" su i fotografije koje će, kako ističu, već za nekoliko minuta biti podeljene na društvenim mrežama.



Gordana je Valjevka i kaže da joj "srce igra neviđeno" dok sluša vojne muzičare.

- Pratimo ih celom dužinom, još od fontane, gde god oni - tu i mi, ne možemo da ih napustimo. Naježim se kad čujem ove zvuke,  kaže i dodaje da voli vojsku jer joj je i otac bio vojno lice i "sve joj se vraća",  dok ovo sluša. Istice da bi išla i u vojsku "da je bila otvorena za žene u ono vreme". 

Građani Kragujevca su takođe danas uživali u "vojnoj muzici”, koju je za njih izvodio Vojni orkestar Niš. Pešačkom zonom u centru grada orile su se pesme, ali i aplauzi okupljene publike, koja nije krila svoje oduševljenje.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.04.2018
mp4 (94,34 MB)
Defile u Valjevu
21.04.2018
mp4 (45,58 MB)
Izjava potpukovnika Smiljanića
21.04.2018
mp4 (99,08 MB)
Defile u Kragujevcu
21.04.2018
mp4 (61,54 MB)
Izjava kapetana Orlovića
21.04.2018
mp4 (108,55 MB)
Izjave građana