Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.04.2018.

Premijera filma "Vojne koračnice"




 
Premijera filma "Vojne koračnice", u produkciji Vojnofilmskog centra "Zastava film", danas je organizovana na Vojnoj akademiji.
 
Projekciji najnovijeg dvadesetominutnog ostvarenja srpske vojne filmske kuće prisustvovali su načelnik Uprave za organizaciju general-major Slađan Đorđević, načelnik Univerziteta odbrane general-major Mladen Vuruna, načelnik Vojne akademije pukovnik Miroslav Talijan, predstavnici Univerziteta odbrane i kadeti Vojne akademije.
 
Direktor Vojnofilmskog centra "Zastava film" potpukovnik Goran Ikonić podsetio je da ta kuća ove godine obeležava sedam decenija postojanja te da je  film "Vojne koračnice" treći koji se ove godine premijerno prikazuje.
 - Neću vam govoriti o značaju vojnih pesama u izgradnji i jačanju borbenog morala, na koji malo šta tako efektno deluje kao koračnica, i ovaj film je upravo urađen da bi se ukazalo na značaj vojničke pesme. Odlučili smo da ga prikažemo na Vojnoj akademiji budućim oficirima Vojske Srbije kako bi mogli u daljim karijerama da koriste pesmu kao moćno oružje u izgradnji i jačanju vojnog kolektiva - rekao je direktor Zastava filma.

Ekipu koja "potpisuje" film predvodi rediteljka Dragana Milošević, scenaristi iz Uprave za ljudske resurse Generalštaba su major Saša Janković i potpukovnik Jevta Vulović, montažer Marko Dragišić, direktor fotografije Žarko Pekez, organizatorka Aleksandra Živković, dok su za dizajn zvuka zaduženi Nemanja Živković i Miloš Miljković.
 Nakon Projekcije pohvaljeni su i saradnici i učesnici u projektu među kojima i kompozitor marša "Hej vojnici vazduhoplovci", Jovan Adamov,  dirigent Ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" Pavle Medaković i predstavnici jedinica koje su učestvovale u realizaciji filma.
 
Vojne koračnice su vrsta borbenih pesama pisanih u parnom taktu i energičnom, čvrstom ritmu. Melodija je naglašena tako da stvara skladan ritam s korakom i na taj način usklađuje korak cele jedinice. Suština i sadržaj vojnih koračnica određeni su istorijskim uslovima pojedinih epoha, karakterom vojski, naprednošću ili nazadnošću njihovih zadataka, kao i nacionalnim osobinama i muzičkom kulturom naroda.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
17.04.2018
mp4 (99,38 MB)
Premijera filma "Vojne koračnice"