Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.04.2018.

Poseta Koledža nacionalne odbrane Kenije



Polaznici Koledža nacionalne odbrane Republike Kenije, koje predvodi general major A. K. Ikenje borave u jednonedeljnoj studijskoj poseti Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

U okviru studijske posete kenijska delegacija posetila je Vojnu akademiju, Vojnomedicinsku akademiju i  predstavljene su im organizacijske jedinice Generalštaba Vojske Srbije. U sastavu studijske grupe nalaze se i po jedan polaznik iz Republike Ugande, Bocvane i Tanzanije.
 
Prilikom posete Vojnoj akademiji, polaznici te najviše vojnoškolske ustanove Kenije upoznali su se sa istorijatom srpskog vojnog školstva, organizacijom i nadležnostima Vojne akademije, kao i sa oblastima koje se izučavaju na osnovnim, master i doktorskim akademskim studijama. Gostima su predstavljeni svi nivoi karijernog usavršavanja, kao i mogućnosti školovanja pripadnika stranih oružanih snaga na Vojnoj akademiji i Univerzitetu odbrane.

Tom prilikom zamenik direktora Koledža nacionalne odbrane Republike Kenije general major Ikenje prezentovao je ciljeve posete polaznika Koledža, kao i vojnoškolsku ustanovu iz koje dolaze i izrazio zadovoljstvo zbog srdačnog prijema i sveobuhvatnog prezentovanja vojnog školstva u Srbiji.
 
U Vojnomedicinskoj akademiji predstavljen je rad te ugledne institucije u oblasti lečenja, naučnoistraživačkog rada, kao i obrazovanja i usavršavanja, gde su kenijski predstavnici bili veoma zainteresovani da čuju o najnovijim metodama lečenja koje se primenjuju na VMA, o iskustvima u lečenju tropskih bolesti, transplantaciji, kao i lečenju malignih bolesti, tuberkuloze i HIV-a.

Gostima iz Kenije u kasarni „Topčider“ prezentovane su najznačajnije aktivnosti Vojske Srbije i organizacijskih jedinica Generalštaba. Predstavnici Združene operativne komande, Uprave za planiranje i razvoj, Uprave za logistiku i Uprave za obuku i doktrinu informisali su goste o angažovanju Vojske, razvoju sposobnosti, kao i o konceptu logističke podrške u operacijama i obuci i vežbama na nacionalnom i multinacionalnom nivou.
 
Narednih dana polaznici Koledža nacionalne odbrane Republike Kenije posetiće Vojnotehnički institut i poligon u Nikincima, a imaće i priliku da upoznaju i kapacitete Odbrambene industrije Srbije.

 
photoFOTOGALERIJA