Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.03.2018.

Retrospektiva 70 godina „Zastava Filma“ na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma



Stari znanci ponovo zajedno – tako bi se, ukratko, mogao predstaviti večerašnji nastup Vojno filmskog centra „Zastava Film“ u Domu omladine Beograda, na festivalu „Martovski“ posvećenom dokumentarnom i kratkometražnom igranom filmu. Jer, kao što rekoše organizatori festivala pozdravljajući posetioce, „Zastava film“ je jedna od onih producentskih kuća koje su sve ove godine gradile i održavale ovaj festival, što je čini pravom nacionalnom kućom filma. Stoga je bilo prirodno da ova producentska kuća obeležavanje 70 godina postojanja i rada započne upravo na ovom festivalu, jednom retrospektivom filmova različitih tipova, ali svih od reda vrhunske vrednosti.

„Sa 2500 snimljenih filmova i preko 150 domaćih i međunarodnih priznanja, Zastava film je dostigao najviše domete u srpskoj i jugoslovenskoj filmskoj produkciji i postao autentičan svedok i hroničar vojničke istorije na ovim prostorima“, istakao je, otvarajući retrospektivu, direktor ove kuće, potpukovnik Goran Ikonić. „Gotovo da nema poznatijeg imena iz sveta filma sa ovih prostora koji nije prošao kroz Zastavu, radeći ili sarađujući sa njom. Svi oni dali su nemerljiv doprinos razvoju ove kuće a od nje dobili jedinstvena iskustva. Ime ove ustanove kovali su i njeni zaposleni radnici koji su ga svojom neiscrpnom energijom stvarali i kalili i kada je to bilo lako ali i kada je bilo teško. A teško je bilo u vremenima kada su se branili naš narod i zemlja i kada su ljudi Vojnofilmskog centra bili u rovu sa našim ratnicima, snimajući herojski otpor u ratnim dejstvima i odbrani od agresora.“

Iz tog ogromnog fundusa publika je večeras mogla videti nekoliko dela nagrađenih baš na ovom festivalu.

Od „Suze na licu“ Stjepana Zaninovića čiji je povod bio jedan skup nacista u Nemačkoj 60-ih godina a poruka koliko je lako uništiti skupo plaćeni mir, do „Voza“ iz 2002. godine koji bez ikakvog teksta govori o noći 23.-24. mart 1999. godine, zaokružen je jedan krug dug sedam decenija. I u tom krugu, našle su se „Tišine“, kratki film nominovan svojevremeno za „Oskara“ o kaznenoj ekspediciji nacista u Srbiji 1941. godine i razlici između čoveka i neljudskog. Tu je i „Smrt paora Đurice“, koji je pred kaznenom ekspedicijom napravio jedini izbor -  kako će umreti. Odista uzbudljiv kao kakav akcioni film, „Na stazama Gamsa“, pokazao je kako su se obučavale planinske jedinice JNA. Ako je vrlo kratko „Gnezdo“ Milivoja Nestorovića priča o teškom podizanju potomaka, animirani film „Pontije Pilat“ Nikole Majdaka govori o večnoj odgovornosti za uništenje života ali i koliko je bezuspešan pokušaj pranja od iste. Jer, neke krvave stope uvek ostanu... „Šantić 1993.“ Stjepana Zaninovića je na najfiniji način progovorio o užasu rata, podeljenih gradova poput Mostara te godine, i braće koja su zaboravila da drugog neba osim ovog nemaju.  
videoVIDEOGALERIJA
30.03.2018
mp4 (74,99 MB)
Obraćanje direktora VFC potpukovnika Gorana Ikonića
30.03.2018
mp4 (92,27 MB)
Retrospektiva filmova VFC ,,Zastava film,,