Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.03.2018.

Čestitka ministra odbrane povodom Dana Vojne akademije





Kadetima, slušaocima škole za rezervne oficire i profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije na školovanju, usavršavanju i službi u Vojnoj akademiji čestitam 18. mart – Dan Vojne akademije.

Tog dana 1850. godine, knez Aleksandar Karađorđević odobrio je Projekat ustrojavanja Artiljerijske škole koja je osposobljavala oficirski kadar svih rodova tadašnje srpske vojske, preteče današnje Vojne akademije. Uključivanjem u visokoškolski sistem obrazovanja u našoj zemlji, saradnjom sa vojnim akademijama stranih oružanih snaga i razmenom kadeta i oficira, danas je Vojna akademija moderna naučna ustanova za osposobljavanje našeg i oficirskog kadra drugih zemalja.

Uprkos brojnim iskušenjima i obavezama, na polju vojnog obrazovanja ostvareni su brojni rezultati i postignuti zapaženi uspesi.

Čestitam vam praznik, uz želju da i u narednom periodu ispunjavate postavljene zadatke u oblasti vojnog obrazovanja i svojim rezultatima u nastavnom procesu i naučnoistraživačkom radu date pun doprinos uspešnom razvoju Vojske Srbije.