Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.03.2018.

Nova vojna ambulantaSve jače vojno zdravstvo
 
– Vrhovni komandant Vojske Srbije predsednik Aleksandar Vučić izdao je jasno naređenje meni i načelniku Generalštaba da vojska mora da bude jaka i zadovoljna. Jaka je kada je naoružavamo, jaka je kada je obučavamo, a zadovoljna je kada obezbeđujemo stanove, kada povećavamo plate, dnevnice i naravno kada pojačavamo zdravstvenu zaštitu. Zdravstvena zaštita je velika potreba svakog od naših pripadnika, kako onih koji su aktivni, tako i onih u penziji – rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin danas prilikom obilaska novootvorene ambulante na Bežanijskoj kosi.
 
On je podvukao da Vojska Srbije ne pravi nikakvu razliku između aktivnih i penzionisanih vojnih lica. Oni su, prema rečima ministra Vulina, svi pripadnici sistema odbrane, koji su život posvetili svojoj zemlji i zato činjenica da rade, ili da više ne rade, ne znači apsolutno ništa.
 
–  Na nama je da oni i njihove porodice budu sigurni, zadovoljni i zaštićeni. Naša politika je da zdravstvenu zaštitu u Vojsci približimo korisnicima, tamo gde živi veliki broj naših osiguranika, naših pripadnika. Mi ćemo se truditi da otvaramo ovakve i slične objekte i da osnovnu zdravstvenu zaštitu mogu da imaju na jednom mestu, da ne opterećuju VMA, da napuštaju sredinu u kojoj žive. Ova ambulanta će biti ojačana prostorom za Hitnu pomoć pa ćemo omogućiti da se i taj segment zdravstvene zaštite rešava ovde, da se skraćuje vreme koje je potrebno za intervenciju i da u svakom slučaju zdravstvena zaštita bude bliže korisnicima – rekao je Vulin.
 
Vojno zdravstvo je, prema rečima ministra, na ponos čitavoj Vojsci, a vojni osiguranici treba da budu zadovoljni i ponosni što su deo sistema bezbednosti, što su deo Vojske Srbije, a to Vojska Srbije, dodaje on, nikada ne zaboravlja što se vidi u poboljšanju kvaliteta njihovog života i zdravstvene zaštite.
 
Načelnik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Uglješa Jovičić izjavio je da je početkom godine ministar Aleksandar Vulin dao vojnom zdravstvu zadatak da napravi kvalitativni iskorak u pružanju zdravstvenih usluga vojnim osiguranicima.
 
– U tom smislu i na realizaciji tog zadatka mi danas ovde, u novom prostoru, otvaramo ambulantu na Bežanijskoj kosi, odnosno preseljavamo u ambulantu Centra vojnomedicinskih ustanova Beograd. Korisnicima naših usluga ovde će se pružati usluge iz oblasti opšte medicine, iz dela interne medicine i pedijatrije, sa laboratorijskim analizama, a da bi kompletna usluga bila zaokružena, ovde smo otvorili i apoteku – rekao je pukovnik Jovičić.
 
On je istakao da nova ambulanta ne bi bila u tako kratkom roku otvorena i opremljena bez pomoći Uprave za infrastrukturu koja je u veoma kratkom roku osposobila prostor.
 
Predsenik Udruženja vojnih penzionera Ljubomir Draganjac izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je otvorena nova ambulanta i naglasio da se u poslednje vreme situacija sa zdravstvenom zaštitom vojnih penzionera značajno popravila.
 
– Moram da istaknem da je ostvaren veliki napredak u snabdevanju lekovima. Stanje je bilo gotovo kritično, a sada se gotovo svi vojni penzioneri hvale da je to značajno poboljšano i da skoro sve potrebne lekove mogu dobiti u vojnim apotekama. Veoma smo zadovoljni zbog najava da će se uskoro početi sa izgradnjom Gerontološkog centra koji je preka potreba velikog broja penzionera. Ako se ovako nastavi, nećemo više imati primedbe na zdravstvenu zaštitu – rekao je Draganjac.
 
U pratnji ministra Vulina danas su bili i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i državni sekretar Bojan Jocić.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.03.2018
mp4 (189,87 MB)
Izjava ministra Vulina
01.03.2018
mp4 (113,93 MB)
Izjava pukovnika Jovičića
01.03.2018
mp4 (117,24 MB)
LJubomir Draganjac
01.03.2018
mp4 (189,01 MB)
Otvaranje ambulante