Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.02.2018.

Pripadnici Treće brigade KoV osvojili ''Trem''



Četvoročlana ekipa komande Treće brigade Kopnene vojske, na čelu sa majorom Sašom Jovanovićem, uspešno je realizovala akciju Civilno-vojne saradnje i zajedno sa preko hiljadu planinara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Bugarske po oštrom zimskom vremenu savladala, prema rečima planinara, jedan od dva najteža uspona u planinarskom kalendaru.

Ekipu su, pored majora Jovanovića, činili poručnik Bojan Maksimović, stariji vodnik prve klase Stojadin Nikolić i glavni podoficir u komandi Treće brigade Kopnene vojske zastavnik prve klase Marijan Piljić, koji je izjavio da se ovakvo iskustvo ne može opisati rečima i dodao: &39;&39;Po prvi put učestvujem u ovakvim akcijama. Prijavio sam se da bih proverio svoje mogućnosti i izuzetno sam zadovoljan učinjenim. Sneg, loši vremenski uslovi i klizav teren učinili su planinarenje zanimljivijim. Rado ću se odazvati i učestvovati u narednim akcijama.&39;&39;

Republička planinarska akcija 22. &39;&39;Zimski uspon na Trem&39;&39; je u organizaciji Planinarskog kluba &39;&39;Železničar&39;&39; iz Niša. Početak staze se nalazi u selu Donja Studena i proteže se kroz selo Gornja Studena, preko Bojaninih voda, izvorišta &39;&39;Ljubina česma&39;&39;, prevoja Devojački grob i grebenom Suve planine do vrha Trem. Ukupna dužina staze u jednom pravcu iznosi 12,4 kilometra.

Trem je sa svojom visinom od 1810 metara najviši vrh Suve planine, na njenom zapadnom kraku, takođe je i jedan od najviših vrhova u Srbiji, a važi i za najatraktivniji vrh, najviše zbog toga što severni deo krečnjačke stene koja formira vrh ima vertikalni pad od 1.000 metara.
photoFOTOGALERIJA